Michael Ryan, responsabilul OMS însărcinat cu situațiile de urgență a afirmat, marți, că populația trebuie să se pregătească pentru „mai rău”.
Avertismentul oficialului OMS a fost făcut chiar dacă a apărut vaccinul împotriva virusului COVID-19 .
„Este un semnal de alarmă. Această pandemie a fost foarte severă. S-a răspândit în întreaga lume foarte rapid și a atins fiecare colț al planetei, dar acest lucru nu înseamnă în mod necesar ce este mai rău”, a avertizat doctorul, care în cariera sa s-a confruntat pe teren cu unii dintre cei mai mortali agenți patogeni.
Admițând că virusul „se transmite foarte ușor și ucide oamenii rata sa de mortalitate este relativ scăzută în raport cu alte maladii emergente”, trebuie „să ne pregătim pentru viitor la ceva ce ar putea fi și mai rău”, a avertizat Michael Ryan.
„Nu suntem capabili să gestionăm pandemia”
Și consilierul OMS Bruce Aylward a punctat că, în ciuda realizărilor științifice în lupta împotriva COVID-19 (apariția și distribuția în timp record), lumea este departe de a fi terminat lupta împotriva pandemiei.
„Suntem în al doilea și al treilea val al acestui virus și nu suntem încă capabili să le gestionăm”, a declarat acesta, într-o conferință de presă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a admis faptul că noua mutație a coronavirusului, detectată în Marea Britanie, se transmite mai ușor cu până la 70%.
„Situația nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”, a declarat Mike Ryan, îndemnând statele să implementeze măsuri sanitare încercate și testate.
Noua tulpină a coronavirusului este mai periculoasă
Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparație cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii.
„Am identificat o nouă variantă de coronavirus, care ar putea fi asociată cu răspândirea rapidă în sud-estul Angliei. Analizele iniţiale sugerează că această variantă creşte mai repede decât variantele existente”, a spus ministrul Hancock într-o intervenţie în faţa parlamentului.
„Cercetătorii britanici încearcă în continuare să afle în ce măsură această creștere este cauzată de mutații ale virusului și cât de mult are legătură cu comportamentul populației”, a spus Maria Van Kerkhove, director tehnic OMS pentru pandemia de COVID-19.
„Următoarele luni vor fi critice”
Directorul ştiinţific al OMS, dr. Soumya Swaminathan a precizat că vaccinurile anti-COVID vor proteja iniţial un grup foarte mic de persoane, care sunt cele mai vulnerabile şi cu cel mai mare risc, şi vor trece luni de zile înainte ca restul populaţiei să poată fi acoperit.
„Va dura până la sfârşitul anului 2021 până când vom începe să vedem un anumit nivel de imunitate a populaţiei în unele ţări. Trebuie să menţinem garda sus, trebuie să facem toate lucrurile pe care le ştim, reducând transmiterea şi riscurile ca oamenii să se îmbolnăvească…
Vom aborda începutul sfârşitului, putem vedea lumina de la capătul tunelului. Cu toate acestea, este un tunel pe care trebuie să îl traversăm, iar următoarele luni vor fi critice”, a explicat Swaminathan.
Specialista a avertizat că situația va rămâne la fel de gravă și în 2021.
„Deşi ne putem aştepta – cu siguranţă până la sfârşitul anului viitor – la o situaţie mult mai bună, cred că următoarele luni vor fi dificile”, a adăugat ea.