Încălzirea globală se accelerează mai repede decât ne așteptăm. Și va duce la depășirea unui prag cheie de temperatură chiar în acest deceniu. Potrivit cercetărilor conduse de James Hansen, omul de știință american care a alertat pentru prima dată lumea cu privire la efectul de seră.
Clima Pământului este mai sensibilă la schimbările provocate de om decât și-au dat seama oamenii de știință până acum. Ceea ce înseamnă că se va declanșa o explozie „periculoasă” de încălzire. Care va face ca în anii 2020 să fie cu 1,5 grade Celsius mai cald decât era, în medie, în perioada preindustrială. Iar până în 2050 cu 2 grade Celsius mai cald, conform previziunilor din studiul publicat joi.
Încălzirea globală se accelerează alarmant
Această accelerare alarmantă a încălzirii globale ar însemna că lumea va depăși pragul de 1,5C. Prag stabilit la nivel internațional în acordul de la Paris privind clima. Încălzirea globală riscă să ducă la o lume „mai puțin tolerabilă pentru omenire, cu extreme climatice mai mari”. Potrivit studiului condus de Hansen, fostul om de știință de la NASA. Care a lansat un avertisment fundamental privind schimbările climatice în Congresul SUA în anii 1980.
Hansen a declarat că există o cantitate uriașă de încălzire globală „în curs de desfășurare”. Din cauza arderii continue a combustibililor fosili. Iar Pământul este „foarte sensibil” la impactul acesteia. Mult mai sensibil decât cele mai bune estimări prezentate de Grupul interguvernamental de experți în schimbări climatice (IPCC) al ONU. „Am fi niște blestemați și niște oameni de știință proști dacă nu ne-am aștepta la o accelerare a încălzirii globale. Începem să suferim efectele târgului nostru faustian. Acesta este motivul pentru care rata încălzirii globale se accelerează.” a declarat Hansen.
Dezechilibrul procesului natural
Întrebarea dacă ritmul încălzirii globale se accelerează a fost intens dezbătută în rândul oamenilor de știință în acest an. Pe fondul lunilor de temperaturi record. Hansen indică un dezechilibru între energia care intră de la Soare și cea care iese de pe Pământ. Care a „crescut în mod considerabil”, aproape dublându-se în ultimul deceniu. Această creștere ar putea duce la o mărire dezastroasă a nivelului mării pentru orașele de coastă ale lumii.
Noua cercetare cuprinde lucrările lui Hansen și ale altor peste o duzină de oameni de știință. Astfel, susține că acest dezechilibru, sensibilitatea mai mare a Pământului la schimbările climatice și reducerea poluării cauzate de transportul maritim, care a redus cantitatea de particule de sulf în suspensie care reflectă lumina solară, provoacă o escaladare a încălzirii globale.
Taxă globală
„Ne aflăm în faza incipientă a unei urgențe climatice. O astfel de accelerare este periculoasă într-un sistem climatic care este deja mult ieșit din echilibru. Inversarea tendinței este esențială, trebuie să răcim planeta, de dragul păstrării țărmurilor și al salvării orașelor de coastă ale lumii.” avertizează documentul.
Pentru a face față acestei crize, Hansen și colegii săi pledează pentru o taxă globală pe carbon. Precum și, mai controversat, pentru eforturile de a pulveriza în mod intenționat sulf în atmosferă pentru a devia căldura de pe planetă și a scădea în mod artificial temperatura mondială, conform The Guardian .