Efectele benefice ale grapefruitului sunt foarte cunoscute și apreciate de cei care consumă acest fruct.
De asemenea, medicii recomandă consumul de grapefruit, deoarece, este considerat un superaliment fiind foarte bogat în nutritive și scăzut și în calorii.
Numai că, pe lângă beneficii, grapefruitul are și o serie întreagă de contraindicații, ceea ce face să-l consumăm cu mare precauție.
Grapefruitul interacționează cu multe medicamente
Deși are o serie de beneficii pentru sănătate, grapefruitul roșu poate interacționa cu unele medicamente, alterând efectul lor în organism.
Medicamentele sunt procesate în ficat și intestinul subțire de un grup de proteine numite citrocrom P450 (CYP).
CYP descompune medicamentele reducând nivelul lor din sânge.
Grepefruitul, la fel ca portocalele roșii, pomelo, mineolele și portocalele, conține o clasă de chimicale numite furanocumarine. Aceste furanocumarine perturbă funcția normală a CYP-urilor. De fapt, studiile arată că acestea alterează efectul în sânge la peste 85 de medicamente.
Nu e nevoie de o cantitate mare de grepefruit pentru ca efectele lui să se facă simțite. Un fruct întreg sau un pahar de suc de gref este de ajuns pentru a altera efectul medicamentelor. Efectul lui poate dura câteva zile.
Medicamentele care interacționează cu grepfruitul roșu
- Medicamente pentru colesterol: Atorvastatină, Lovastatină, Simvastatină
- Medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale
Există câteva pastile care ar trebui luate cu atenție: Felodipină, Nifedipină, Losartan, Eplerenonă.
Combinate cu sucul de grepefruit, aceste medicamente pot duce la o scădere prea mare a tensiunii arteriale.
- Unele medicamente pentru ritmul cardiac
Grepefruitul influențează unele medicamente care tratează bătăile anormale ale inimii. Aceste interacțiuni pot fi periculoase dacă printre pastile se numără: Amiodaronă, Dronedaronă.
Aceste medicamente joacă un rol esențial în tratarea pacienților cu aritmii cardiace. Potrivit unui studiu, un pahar de 300 ml de suc de grepfruit poate crește nivelul acestor medicamente în sânge cu 84%, în comparație cu cei care nu consumă deloc acest citric.
- Unele antibiotice
Deși antibioticele sunt unele dintre cele mai diverse categorii de medicamente, există câteva care au interacțiune semnificativă cu grepefruitul: Eritromicină, Rilpivirină și medicamente utilizate în HIV, primaquină, Albendazol.
- Medicamente împotriva depresiei și a anxietății
Există câteva medicamente prescrise de medicul psihiatru cu care grepefruitul interacționează. Printre acestea se numără: Quetiapină, Lurisadonă, Ziprasidonă, Buspironă, Diazepam, Midazolam, Triazolam.
- Unele medicamente pentru subțierea sângelui
Medicamentele pentru subțierea sângelui sunt folosite pentru a trata și a preveni cheagurile de sânge. Unele interacționează cu grepefruitul, inclusiv: Apixaban, Rivaroxaban, Clopidogrel, Ticagrelor.
- Medicamente pentru durere
Printre medicamentele pentru durere care interacționează cu grepefruitul se numără: Fentanil, Oxicodonă, Colchicină.
- Medicamente pentru prostată
Câteva dintre pastilele pentru disfuncții erectile și pentru prostată care merită menționate sunt: Sildenafil (celebra Viagra), Tadalafil, Tamsulosin, Silodosin.
Mai mult, medicamentele pentru prostată pot provoca amețeli atunci când sunt luate împreună cu grapefruit, potrivit dcmedical.ro