Social

Avertismentele grafice de pe pachetele de țigări, irelevante pentru fumători

telegra.ph.
Arhivă/ Wikipedia

Folosirea de avertismente grafice pe pachetele de țigări în America nu va avea „niciun efect” asupra numărului de țigări pe care fumătorii le consumă în fiecare zi – dar îi va face să-și ascundă pachetele din văzul altora, provocându-le o stare psihologică de rușine, a arătat un studiu.

Imaginile nu-i sperie pe fumători

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit că fumătorii care au primit pachete ștampilate cu imagini cu picioare cangrenate, copii nou-născuți bolnavi sau cu cancer la gât au continuat să fumeze zilnic aproximativ 10 țigări până la un an după ce le-au primit. Dar șase din zece au recunoscut că au ascuns pachetele cel puțin o parte din timp din cauza imaginilor, a căror număr a crescut cu 40% față de înainte de începerea studiului.

120 de țări au adoptat măsura… degeaba

Statele Unite au impus avertismente grafice pentru țigări în 2009, în conformitate cu alte peste 120 de țări, inclusiv Regatul Unit și Canada. Însă imaginile nu apar încă pe pachete, deoarece comanda este în prezent blocată de contestații legale depuse de industria tutunului.

Dr. John Pierce, un expert în sănătate publică care a condus studiul, și alții au remarcat:

„Includerea avertismentelor grafice pe pachetele de țigări nu a avut niciun efect asupra comportamentului  fumătorilor.Cu toate acestea, reambalarea țigărilor cu avertismente grafice a crescut semnificativ procentul de fumători care au raportat un comportament de ascundere a pachetului, cel puțin o parte din timp, de la 41 la 57 la sută.

Experimentul cu imagini cu un puternic impact emoțional

În studiu, publicat recent în JAMA Network Open, cercetătorii au recrutat aproximativ 400 de fumători actuali din zona San Diego. Participanții aveau în medie aproximativ 40 de ani și nu aveau planuri actuale de a renunța la fumat atunci când au fost înscriși. O treime a primit țigări în pachete cu aceleași avertismente grafice ca și pe cele din Australia timp de trei luni. Celorlalți le-au fost trimise fie pachete goale, fie cele cu etichetele standard americane pe ele. Pe parcursul perioadei de studiu de trei luni, participanții au fost rugați să raporteze în fiecare zi dacă și-au ascuns pachetele de țigări „cel puțin o parte din timp” și câte țigări fumau. Oamenii de știință i-au urmărit apoi încă nouă luni când își foloseau pachetele obișnuite de țigări.

Cercetătorii, încurajați de alți factori

În grupul căruia i s-a acordat pachetele cu avertismente grafice proporția care le-a ascuns a crescut de la patru la șase din zece. Dar odată ce li s-a permis din nou să-și cumpere pachetele obișnuite de țigări, acest lucru a scăzut la patru din zece.

Pentru comparație, în celelalte două grupuri, aproximativ patru din zece participanți au spus că și-au ascuns pachetele de țigări „cel puțin o parte din timp” pe parcursul studiului.

Participanții din grupul care a primit avertismente grafice au fumat aproximativ 11 țigări pe zi la începutul procesului, care au scăzut la nouă până la sfârșit. Dar oamenii de știință au spus că această diferență nu este semnificativă și probabil se datorează altor factori.

Cercetătorii au spus că studiul lor sugerează în continuare că ar trebui folosite avertismente grafice, deoarece ascunderea pachetelor de țigări ar putea reduce probabilitatea ca adolescenții să se apuce de fumat.

Peste 120 de țări obligă deja companiile de tutun să pună pe pachetele lor avertismente cu privire la efectele secundare ale fumatului.