Actual Economic

Avertisment UE către ţările membre: să îşi intensifice protecţia prin realizarea de teste de stres şi supravegherea prin satelit

Avertisment UE către ţările membre: să îşi intensifice protecţia prin realizarea de teste de stres şi supravegherea prin satelit

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gazele naturale până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, a declarat miercuri, în Parlamentul European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters. Aceasta a dat şi un avertisment ţărilor din UE, precizând că acestea trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

Avertisment UE către ţările membre: să îşi intensifice protecţia prin realizarea de teste de stres şi supravegherea prin satelit

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus ea.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată”, a declarat ea în discursul din PE.

Aștept soluții pentru scăderea prețului la gazul din import. Sunt în analiză diverse scenarii

Europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat că salută decizia Comisiei Europene de a veni cu o propunere de reformă a pieței de electricitate, însă așteaptă o soluție care să ne ofere mecanisme de intervenție rapidă în caz de criză energetică sau de manipulare a piețelor.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a transmis, după decizia Comisiei Europene de a veni cu o propunere de reformă a pieței de electricitate, că așteaptă soluții pentru scăderea prețului la gazul din import.

„Ședință extraordinară, aseară, în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie, pe care o conduc în Parlamentul European cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson. Am discutat despre piața de energie și modalitățile cele mai pragmatice de a ține sub control prețul gazelor naturale, care a explodat ca urmare a situației de criză generată de Rusia.

În prezent, sunt în analiză diverse scenarii pentru plafonarea prețurilor la gazele din import. Comisarul Simson a declarat că o variantă posibilă ar fi limitarea flexibilă a tarifelor în relația cu TTF (HUB-ul Title Transfer Facility), astfel încât aprovizionarea cu gaz, în special cu gaz lichefiat să continue în Europa. Ar fi o măsură temporară, care ar permite UE să lucreze aplicat pentru stabilirea unui preț de referință alternativ. Nu mai putem continua ca acum, când plătim cele mai mari prețuri din lume. Este nevoie de negocieri și un dialog deschis cu parteneri onești, care să ne asigure furnizarea de gaz prin conducte pe termen mediu și lung.