Specialiștii unei bănci comerciale din România au emis un avertisment serios privind creșterea prețurilor care se va resimți în economie până la sfârșitul anului curent. Prognozele indică o creștere de prețuri de aproximativ 10%. Inflația persistă și în anul 2024.
Această estimare atrage atenția asupra problemelor economice cu care se confruntă România și asupra impactului acestor creșteri asupra consumatorilor și economiei în ansamblu.
Inflația scade, dar tot rău o ducem
Deși datele oficiale par să indice o scădere ușoară a nivelului inflației în ultima perioadă, consecințele acesteia nu se reflectă în mod corespunzător la rafturi. Ba mai mult, experții susțin că am putea asista la un fenomen nou, numit „inflația ascunsă.” Acest fenomen are loc atunci când comercianții mențin același preț pentru un produs, dar reduc cantitatea conținută .Cu toate că acest lucru poate trece neobservat pentru mulți cumpărători, reprezintă un mod subtil prin care inflația afectează puterea de cumpărare.
Chiar dacă inflația a scăzut la 8,8% în luna septembrie față de nivelul anterior de 9,4% din luna august, prețurile la ouă, zahăr, lactate și carne rămân în continuare ridicate pentru consumatorii români. Prețurile legumelor au rămas, de asemenea, în creștere semnificativă, cum ar fi 8 lei pentru un kilogram de vinete sau peste 7 lei pentru dovlecei. Prețurile castraveților variază între 4 și 7 lei pe kilogram.
Ce se întâmplă cu prețurile alimentelor
Deși ritmul creșterii prețurilor s-a temperat în ultima perioadă, acest fenomen a afectat în mod semnificativ puterea de cumpărare a populației. Tot mai mulți oameni aleg să cumpere mai puțin din cauza costurilor în creștere ale produselor de bază.
Informații provenite de la Banca Națională a României indică faptul că inflația ar putea încheia anul 2023 cu un nivel de 7,5%. În această perioadă de incertitudine economică, este crucial să se monitorizeze cu atenție evoluțiile prețurilor și să se adopte măsuri adecvate pentru a gestiona impactul inflației asupra gospodăriilor și economiei în ansamblu, potrivit Realitatea.net.
„Începem cu o veste bună. Inflaţia pe luna septembrie a scăzut la 8,8. Asta arată că măsurile de plafonare a preţurilor alimentelor de bază produc efectele dorite şi sunt convins că direcţia aceasta va continua şi vom avea la finalul anului o inflaţie cât mai mică, aşa cum am promis, cu o singură cifră”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, referitor la rata inflației din luna septembrie.