Se preconizează că cei care vor ieși la pensie peste 10 ani vor primi pensii care reprezintă abia 30% din veniturile lor, ceea ce va reprezenta un șoc financiar incontrolabil.
„Știm cu toții că sistemul de pensii din România este unul nesustenabil pe termen lung. Conform analiștilor, persoanele care urmează să se pensioneze în 10+ ani, vor avea o pensie de circa 30% din salariu. Șocul financiar va fi unul greu de suportat, dat fiind faptul că acele persoane vor trebui să își coboare semnificativ standardul de viață.
Cu siguranță că fiecare dintre noi dacă am fi avut 40.000 euro la 20 de ani pentru studii/prima mașină/locuință etc, am fi avut un start mai bun în viața de adult. Ei bine, dacă părinții din România ar economisi și investi alocația copiilor (250 lei) timp de 20 de ani într-un instrument financiar cu un randament de 10%, 40.000 de euro ar fi suma pe care ar putea-o oferi copilului”, a declarat Ion Soltinschi, consultant financiar al Mr.Finance.
Venitul mediu al unei familii din România a crescut cu 13,8% din 2021 până la 6.464 de lei în 2022. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariile reprezintă cea mai mare parte a veniturilor. Cea mai mare parte a cheltuielilor – aproximativ 61,5% – provine din cheltuielile de consum. Dar câți bani pune o gospodărie din România în investiții? Răspunsul este 32,90 lei, adică 0,5% din venitul lunar. Pe de altă parte, costul lunar al alcoolului și țigărilor este de 264,78 lei, adică 4,09%. Principalele cauze ale acestei situații sunt lipsa de educație financiară, îngrijorarea față de pierderile financiare și neîncrederea în instituții.
Românilor nu le place să investească
„România se află pe ultimul loc din UE la capitolul educației financiare. Mulți oameni nu sunt conștienți de importanța investițiilor sau nu au suficiente cunoștințe despre instrumentele și strategiile de investiții. Lipsa de informare și înțelegere poate determina reticența în a aloca resurse financiare pentru investiții. Realitatea la nivel de țară este mult mai sumbră pentru că, statistic vorbind, în jur de 70% din persoanele din România își iau sfaturi financiare de pe social media sau prieteni. Există posibilitatea ca acele persoane să nu primească cele mai bune sfaturi financiare, acest lucru reflectându-se și în nota primită la capitolul educație financiară, nota 2,2 din 10, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Europa,” a declarat Ion Soltinschi, consultant financiar al Mr.Finance.
Pe de altă parte, o mulțime de români prioritizează satisfacerea nevoilor pe termen scurt mai presus de investițiile pe termen lung în lucruri precum hrana, locuința sau educația. Dacă economia se confruntă cu dificultăți sau dacă salariul dumneavoastră este mic, poate fi dificil să economisiți și să investiți pentru viitor.
Sistemul financiar nu inspiră încredere
Lipsa de încredere pe care românii o au în sistemul bancar este un alt factor. Acest lucru se datorează faptului că istoria economică a națiunii, care include crize financiare anterioare și instabilitate politică, a slăbit încrederea românilor în sistemul financiar și în investiții. Persoanele care nu au încredere în bănci și în alte organizații financiare pot alege opțiuni mai sigure, cum ar fi economiile în numerar, în locul investițiilor. Teama de a pierde bani și rezistența românilor de a-și asuma riscuri nu ar trebui să fie ignorate.
„Una dintre consecințele principale ale neparticipării la investiții este că banii sunt afectați de inflație. Inflația este creșterea generalizată și susținută a prețurilor bunurilor și serviciilor în timp. Dacă banii sunt lăsați într-un cont bancar fără a fi investiți, este posibil ca rata dobânzii să nu țină pasul cu inflația, ceea ce duce la o diminuare a puterii de cumpărare pe termen lung. Apoi, neparticiparea la investiții poate însemna că oamenii vor fi nevoiți să își ajusteze obiectivele sau sa nu le îndeplinească niciodată. O altă consecință a neparticipării la investiții este dependența exclusivă de veniturile active. Veniturile active provin din munca, cum ar fi salariul lunar sau alte activități generatoare de venit. Dacă nu investești, vei fi limitat în ceea ce privește creșterea financiară, deoarece veniturile active pot fi instabile sau pot stagna în timp”, a adăugat Ion Soltinschi, potrivit adevărul.
Profesioniștii în domeniul investițiilor susțin că efectuarea de investiții este crucială pentru a proteja viitorul financiar al unei persoane și că, dacă nu o face, ar putea afecta capacitatea acelei persoane de a acumula bani, de a-și spori puterea de cumpărare și de a-și realiza obiectivele financiare pe termen lung.