Petre Daea estimează că pâinea va costa mai mult anul acesta, deoarece costurile de producție sunt mai mari, inclusiv cele de obținere a recoltei de grâu.
„Avem pâine în România, e adevărat, mai scumpă!. Ce spune Petre Daea despre motivele care vor duce la creşterea preţurilor
Potrivit ministrului Agriculturii, fermierii vor vinde grâul la un preț mai mare pentru a putea acoperi cheltuielile de până acum.
„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă”.
Daea spune că fermierii vor doar să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut.
„Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv”, a declarat Petre Daea sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă
Petre Daea: Avem pâine în România, ne permitem chiar să exportăm
”Mai avem suprafeţe puţine de recoltat, sunt zone izolate în mod deosebit în partea de nord. (…) Până la această dată, în România am recoltat şi am introdus în magazie, practic suntem stăpâni pe producţie – pentru că fermierul este stăpân pe producţie atunci şi numai atunci când o are în magazie, când magazia e încuiată şi cheia e la el (…) – la această dată avem cantitatea de grâu necesară consumului intern al României şi disponibilităţi pentru export. Avem pâine în România, e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi a elementelor de cheltuieli respective care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a mai declarat ministrul.
Lucru îngrijorător pentru agricultorii și pentru populația României. Oamenii sunt nevoiți să sporească prețurile din pricina neajunsurilor din ultimii 2 ani.
Pandemia a fost un factor responsabil în această problemă care amenință economia României.