Autoritățile trag semnalul de alarmă. Drepturile copiilor sunt încălcate în mod constant. În fiecare an, în data de 20 noiembrie – la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.
Evenimentul încearcă să atragă atenţia asupra problemelor existente în comunităţile vulnerabile – unde drepturile celor mici sunt încălcate în mod constant.
Şi la noi în ţară, în judeţul Sălaj, de exemplu, autorităţile trag un semnal de alarmă şi au constituit un grup de lucru pentru a identifica şi soluţiona problemele din judeţ.
Problemele sunt mari
Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Sălaj, Violeta Milaş: Fenomenul, din punctul nostru de vedere, al Protecţiei Copilului, este unul îngrijorător.
Vedeţi creşterea mamelor minore, majoritatea din mediul rural, mediul rural sărac. Aici este problema. Mame sunt cele care abandonează şcoala la o vârstă fragedă, de zece, de nouă ani. Ele oricât am încerca sau ar încerca OAT-urile să le reintegreze şcolar, nu mai este posibil.
Lipsa documentelor de identitate reprezintă o altă problemă, transmite RRA.
Violeta Milaş: Aceste mame minore nu au documente de identitate, în sensul, multe certificate de naştere, buletine în majoritatea situaţiilor nu prea există. Familiile sunt plecate. Aceste mame minore rămân şi fără ocrotire părintească şi fără documente. În momentul în care ajung la spital şi nasc nu există certificat de naştere, nu există buletin, înregistrarea copilului este o problemă. Educaţia şi cultura acestor familii este că este ceva normal să nască la această vârstă.
Soluţii există. Potrivit autorităţilor sălăjene este nevoie de un front comun de implicare a tuturor primăriilor, a comunităţilor locale, inclusiv a bisericii, pentru schimbarea mentalităţii în comunităţile vulnerabile, acolo până unde şi ajutorul oferit este respins în totalitate.