Autoritățile sunt în alertă. Peste o sută de dosare pentru pagube produse de urși au fost înregistrate în acest an în județul Mureș. Mesajele RO-ALERT, care semnalează prezența acestora în apropierea gospodăriilor, sunt zilnice.
La sfârșitul săptămânii trecute un bărbat de 80 de ani a fost sfâșiat de urs la o stână din apropierea comunei Gornești.
Autoritățile sunt în alertă. Potrivit autorităților numai pe Fondul de Vânătoare din zonă sunt 40 de urși, deși în regiune acest animal nu a existat înainte, nefiind habitatul său natural.
Oamenii revoltați și speriați au chemat la fața locului autoritățile județene, parlamentarii și presa. Un reportaj semnat de corespondentul RRA, Marcela German.
-: Dacă nu putem să ne mai ocupăm de creșterea animalelor plecăm fiecare, le vindem și mergem fiecare la oraș.
-: Zilnic vin urşii, ziua, nu doar noaptea. Deci, nu se poate trăi așa, spun localnicii.
Vânătorii sunt în asentimentul localnicilor – spune președintele Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Mureș, Ioan Lazăr.
Ioan Lazăr: În Fondul Gorneşti, acum 15 ani, nu vedeai un urs, acum există circa 30-40. Paznicul de vânătoare este sunat aproape în fiecare zi. Acutala ordonanță nu ne mulțumește chiar deloc, pentru că problemele cele mai mari sunt în extravilan.
Kolcsár Károly, deputat UDMR: O să apară şi normele metodologice de aplicare a ordonanţei foarte repede, în una, două zile, şi putem să acţionăm.
Însă sunt hotărât să depun un amendament prin care se poate aplica şi în extravilan şi sunt hotărât să depun un proiect de lege prin care se poate reduce numărul de urşi.
Cristian Chirteş, senator PNL, inginer silvic: Apar teme false, că s-au tăiat pădurile. Dragii mei, suprafaţa fondului forestier a crescut. Doi, oamenii culeg fructe de pădure şi ursul nu are cu se hrăni. Să fim serioși! Ursul este un animal omnivor, oportunist și inteligent. Un urs care își ocupă un teritoriu el nu mai pleacă de pe acel teritoriu.