Iahtul „Șeherazada”, evaluat la 650 de milioane de euro, a fost verificat din luna martie pentru posibile legături cu președintele rus Vladimir Putin, iar acum a fost confiscat de autoritățile italiene.
Autoritățile italiene au confiscat „iahtul lui Putin”. Nava de 650 de milioane de euro tocmai pleca din port
Ministrul italian de Finanțe, Daniele Franco, a semnat un decret prin care nava care poartă pavilionul Insulelor Cayman nu poate părăsi portul italian Marina di Carrara, acolo unde este andocată, relatează CNN.
Poliţia financiară a legat nava de 140 de metri lungime de cineva care are legături cu persoane din guvernul rus şi altele de pe lista de sancţiuni a UE, a transmis guvernul italian, mai multe surse afirmând că ar fi vorba de însuşi preşedintele Putin.
Se pare că ministrul de Finanţe Daniele Franco a anticipat plecarea navei prin decizia sa de a o confisca. Asta şi după ce în cursul zilei de marţi membrii echipajului au fost văzuţi grăbindu-se să încarce nava, iar iahtul fusese alimentat cu combustibil în săptămâna precedentă.
„Pe baza acestor elemente, Comitetul de Securitate Financiară a propus Consiliului Uniunii Europene includerea acestei persoane în lista menționată mai sus”, continuă comunicatul de presă.
Autorităţile italiene estimează că Scheherazada valorează în jur de 650 milioane de euro.
Potrivit echipei lui Alxei Navalnîi, adversarul Kremlinului, care este închis în Rusia, vasul i-ar aparţine chiar lui Vladimir Putin.
Totuşi, Compania de iahturi de lux The Italian Sea Group, care a lucrat ultima dată pe ambarcaţiune, a anunţat în urmă cu mai multe săptămâni că, potrivit documentelor, Putin nu este proprietarul.
Potrivit presei italiene, Eduard Khudainatov, fostul şef al companiei de stat ruse Rosneft, este înregistrat ca proprietar. Managerul este de asemenea citat drept proprietar al iahtului Amadea, care a fost confiscat marţi în Fiji.
Construit de compania germană Lürssen Yachts, super-iahtul a fost predat proprietarului în iunie 2020. Vasul a navigat spre Soci, Rusia, în vara anului 2020, apoi spre Hurghada, Egipt, în septembrie 2020. S-a întors la Soci în iulie 2021, iar din septembrie 2021 se află andocat în portul Marina di Carrara din Toscana.
Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, atunci când s-a adresat parlamentarilor de la Roma, a cerut Italiei să sechestreze iahtul, adăugând că Putin și oligarhii lui au fost frecvent în vacanță în Italia, iar autoritățile de aici ar trebui să le sechestreze bunurile.
„Nu fiți o stațiune pentru criminali! Sechestrați toate imobilele, conturile și iahturile, de la Șeherezada până la cele mai mici”, a spus Zelenski.
Italian authorities have impounded a mega-yacht at the center of a mystery over its ownership, as speculation swirled it might even belong to Russian President Vladimir Putin.https://t.co/xVmxyyElOG pic.twitter.com/nRWCN37e4q
— AFP News Agency (@AFP) May 6, 2022
Oligarhii ruși, ținta sancțiunilor aplicate de Occident
Uniunea Europeană și alte state occidentale au început să caute bunuri de lux ale rușilor care vor fi indisponibilizate până la găsirea unei căi legislative, prin care acestea ar urma să fie confiscate. Astfel, active în valoare de peste şapte miliarde de dolari aparţinând miliardarului rus Roman Abramovici au fost îngheţate de autorităţile din Insula Jersey, un paradis fiscal din Canalului Mânecii, transmite Bloomberg.
Abramovici se numără printre mai mulţi miliardari ruşi adăugaţi luna trecută pe lista persoanelor sancţionate de Marea Britanie şi Uniunea Europeană din cauza invadării Ucrainei de către Rusia iar între timp guvernele au început să ia măsuri pentru a pune sub sechestru iahturi şi alte active aparţinând miliardarilor ruşi.