Social

Autoritățile din România, mesaje cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Autoritățile din România, mesaje cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Autoritățile din România, mesaje cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care observă că ”pandemia de COVID-19 a declanşat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci şi o criză a neîncrederii”.

”În octombrie 1941, Traian Popovici, primar al oraşului Cernăuţi, a fost martorul deportării evreilor români din Bucovina: «Mi-am dat seama că s-a pus în mişcare roata nenorocului lor», avea să-şi amintească cel care a salvat de la moarte mii de evrei. El a fost o lumină într-o epocă a întunericului. Opoziţia lui făţişă a izvorât din dorinţa de a-şi ajuta aproapele: «de a nu ceda curentului, de a mă împotrivi lui, de a fi stăpân pe voinţa mea, de a înfrunta pe cei mari, de a fi cu un cuvânt om».

Nu toţi evreii bucovineni şi basarabeni au avut însă şansa miraculoasă a celor salvaţi de Popovici. În deportările forţate organizate de regimul mareşalului Ion Antonescu, 120.000 de evrei români au fost alungaţi în Transnistria. Obligaţi să-şi părăsească locuinţele, jefuiţi, torturaţi, ei au fost nimiciţi de gloanţe, boli, frig şi foame. Pe drum, precum şi dincolo de Nistru, au murit mai multe zeci de mii. A fost un genocid de proporţii inimaginabile.

Astăzi aducem un pios omagiu victimelor Holocaustului şi îi onorăm pe supravieţuitori, condamnând, cu fermitate, aceste atrocităţi care au mutilat, pentru totdeauna, istoria noastră. În numele tuturor românilor, afirm cu tărie că nu vom uita niciodată victimele inocente şi ne angajăm, totodată, să nu mai permitem repetarea unei asemenea tragedii.

Dorinţa însă nu este niciodată de-ajuns pentru a împiedica răul.

Eşecul de a ne aminti istoria aşa cum a fost are consecinţe triste. Din păcate, deşi România a făcut progrese extraordinare în ceea ce priveşte recuperarea memoriei Holocaustului, asistăm de ani buni la campanii groteşti de reabilitare publică a unor figuri sinistre ale „trecutului negru”, oameni de cultură, politicieni sau militari care, prin ideile şi faptele lor, au condus la înjosirea, batjocorirea şi asasinarea unor semeni. Cei care vor să şteargă Holocaustul din istorie, precum şi cei care încearcă să-i exonereze de vină pe criminali sunt complici la acest rău îngrozitor. Nu vom înceta niciodată să-i condamnăm pe cei care au sădit ura şi au săvârşit crime şi nu vom mai pleca tăcuţi capul niciodată în faţa răului.

Ura reînnoită este flagelul vremurilor noastre. Pandemia de COVID-19 a declanşat, la nivel global, nu doar o criză sanitară, ci şi o criză a neîncrederii, generată de propagarea ştirilor false şi a teoriilor conspiraţiei, de promovarea mesajelor de ură şi a discursurilor eurosceptice şi xenofobe, de manipulare, de exacerbarea antisemitismului.

Nu există risc mai mare de a fragiliza democraţia decât acceptarea pasivă a tuturor acestor maladii ale lumii contemporane.

În faţa unor asemenea pericole, apelul la trecutul neromanţat poate fi şansa redescoperirii valorilor europene perene: toleranţa, respectul pentru diversitate, responsabilitatea. Să nu ne lăsăm prinşi în capcana ignoranţei, a discursurilor populiste, să nu rămânem tăcuţi în faţa tentativelor de rescriere a istoriei şi de negare a adevărului. Să rămânem, de asemenea, vigilenţi şi fermi în lupta cu antisemitismul, intoleranţa, extremismul şi populismul.

Istoria oricărei naţiuni este o colecţie de lumină şi întuneric. Depinde doar de noi să putem arăta generaţiilor viitoare că România nu mai poate schimba istoria, dar că lecţiile istoriei au schimbat în bine, pentru totdeauna, România”, se arată în comunicatul președintelui României.

Mesajul președintelui PSD, Marcel Ciolacu

„Opusul dragostei nu este ura, ci indiferența” sunt cuvintele lui Elie Wiesel, un om care a cunoscut prin propria experiență atât fața neagră a ignoranței și a indiferenței, cât și iluminarea extraordinară pe care o aduce cunoașterea.
Cu atât mai mult, astăzi, cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, trebuie să dăm un mesaj de respect față de suferința celor care au îndurat persecuții inimaginabile și a celor, atât de numeroși, care și-au pierdut viața într-un mod atroce și nedrept. Comemorarea Holocaustului reprezintă, în mod cert, asumarea responsabilă, conștientă și sinceră a unui episod dureros al istoriei.

În același timp, consider că aducerea-aminte trebuie să fie însoțită obligatoriu, în prezent, de fermitate în ceea ce privește apărarea drepturilor omului, toleranței și diversității.

Cu mândrie, remarc faptul că România a realizat progrese semnificative în prevenirea și sancționarea antisemitismului şi a negării Holocaustului. Aș aminti, aici, că acest angajament își găsește expresia și în legislația adoptată de Parlamentul României, destinată unei combateri mai eficiente a antisemitismului, protejării și sprijinirii supraviețuitorilor Holocaustului, dar și transmiterii către generațiile viitoare a acestei valoroase memorii.
Datoria noastră, ca oameni politici responsabili și profund atașați valorilor democratice, este să susținem respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor, indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța şi solidaritatea.
Este cel mai onest mod în care putem onora amintirea și să ne arătăm prețuirea față de victimele Holocaustului de pretutindeni! Never again!”, este mesajul președintelui PSD.

Mesajul Vioricăi Dăncilă

„Azi, în Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, să ne amintim de cei care au fost uciși, în anii celui de-al doilea război mondial, doar pentru că erau cetățeni români de etnie evreiască, deci considerați nedemni să trăiască de către un regim politic extremist, pro-fascist.

Să ne amintim în același timp de cei care, uneori cu riscuri personale considerabile, au salvat de la deportare și de la moarte concetățeni evrei și le-au oferit ajutor într-o perioadă neagră din istoria României și a omenirii.

Comemorând victimele genocidului împotriva evreilor români, avem datoria să combatem în continuare ideile politice extremiste, pozițiile care neagă sau care justifică Holocaustul și să menținem o cultură a înțelegerii și respectului între oameni de etnii și religii diferite, o cultură liberă de ură, bazată pe colaborare și încredere”, este mesajul Vioricăi Dăncilă.