Autoritățile din China nu au permis unor aeronave ruse Boeing și Airbus să intre în spațiul aerian al său, după ce rușii nu au putut prezenta documente care să confirme că acestea au fost radiate din străinătate, relatează TASS, care citează media din China.
Autoritățile din China au blocat accesul unor aeronave rusești în țară. Motivul pentru care a fost luată o astfel de decizie
China a cerut în această lună tuturor companiilor aeriene să actualizeze dosarele electronice. Sursa citată de TASS susține că transportatorii ruși au actualizat informațiile, dar nu au putut furniza autorităților din China documente care să confirme scoaterea aeronavelor din înmatricularea în străinătate.
Din acest motiv, autoritățile chineze, în conformitate cu legislația internațională a aviației, au refuzat accesul unor astfel de aeronave, a adăugat sursa.
Uniunea Europeană a interzis vânzarea și furnizarea, inclusiv închirierea de avioane și piese de schimb pentru companiile aeriene ruse, în urma invadării Ucrainei.
În acest context, autoritățile ruse au permis transportatorilor autohtoni să continue să opereze aeronave închiriate de la companii străine și chiar au încurajat companiile să nu le mai returneze.
Statele Unite văd China ca pe principalul competitor în lupta pentru păstrarea ordinii mondiale
Statele Unite se află într-o competiție dură cu China pentru obiectivul de a păstra ordinea mondială actuală, spune Antony Blinken, secretarul american de stat. Oficialul american a precizat că Statele Unite nu caută un conflict sau un nou război rece ci, dimpotrivă, își dorește evitarea acestora.
„China este singura ţară care are în acelaşi timp intenţia de a remodela ordinea internaţională şi din în ce mai mult mijloacele de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic”, a afirmat secretarul de stat american.
Blinken a spus că, în acest moment, China reprezintă „riscul cel mai serios de repunere în discuție a ordinii internaționale”. Astfel, diplomația americană repune China în centrul preocupărilor geopolitice ale Administrației Biden și Statelor Unite, după luni de zile în care subiectul numărul unu a fost invazia rusească a Ucrainei.
„Viziunea Beijingului ne îndepărtează de valorile universale care au susţinut mult progresele lumii în ultimii 75 de ani”, a adăugat Blinken.
Joe Biden, care prezintă adeseori lumea actuală într-o opoziţie între democraţii şi autocraţii, apreciază că acest deceniu va fi unul „decisiv”, potrivit lui Antony Blinken. SUA recunosc că va fi dificil să schimbe traiectoria Chinei şi ambiţiile preşedintelui Xi Jinping, mai scrie AFP, citată de Agerpres.