Actual

Autoritățile din Atena, îngrijorate de numărul migranților care vin în Europa. Presiunea asupra frontierelor se va intensifica

Autoritățile din Atena, îngrijorate de numărul migranților care vin în Europa. Presiunea asupra frontierelor se va intensifica

Autorităţile de la Atena sunt îngrijorate că după ultimele evoluţii din Afganistan va creşte numărul migranţilor care vin în Europa.

Ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikos Dendias, a participat ieri la reuniunea extraordionară a miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europeană, care s-a desfăşurat în format de videoconferinţă, în contextul crizei afgane, în timp ce astăzi, miniştrii afacerilor interne ai Uniunii Europene s-au reunit pentru a dezbate situaţia creată la graniţele externe ale Uniunii Europene de noul val de refugiaţi.

Discuţiile au vizat aspecte privind evoluţiile politice, situaţia umanitară, procesul de repatriere a cetăţenilor europeni, precum şi evaluări de etapă privind posibile direcţii de acţiune ale Uniunii Europene.

Nikos Dendias a subliniat ieri nevoia de a proteja frontierele externe ale Uniunii Europene şi de a nu permite instrumentalizarea emigraţiei în scopuri politice.

De asemenea, a pus accent pe nevoia adoptării unei abordări unitare şi coordonate a problemei migraţiei, subliniind că ar trebui să fie clar pentru ţările terţe, precum Turcia, că instrumentalizarea acestei probleme nu va fi permisă de Uniunea Europeană.

Ministrul gre a subliniat că presiunea asupra frontierelor europene se va intensifica în următorul interval de timp şi de aceea trebuie consolidat de toate acţiunile de parteneriat şi cooperare reciproc avantajoase cu ţările de origine şi de tranzit, pentru a se evita o nouă criză umanitară.

În acelaşi scop s-a reunit astăzi şi Consiliul Miniştrilor Afacerilor Interne, la care a participat ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis. În intervenţia sa, Notis Mitarakis a reiterat poziţiile Atenei cu privire la situaţia ce se conturează, spunând că atât Uniunea Europeană, cât şi Grecia nu mai pot gestiona încă o criză a migraţiei şi de aceea trebuie să acţioneze rapid pentru a opri cât mai mulţi cetăţeni afgani să-şi părăsească ţara, subliniind, de asemenea, că Grecia, care este adesea punctul de intrare în Europa pentru oamenii din Asia Centrală, nu le va permite migranţilor din Afganistan să-i travreseze frontierele către Uniunea Europeană.

Notis Mitarakis a cerut o mai mare solidaritate din partea ţărilor europene şi coordonare a unor politici comune privind migraţia, adăugând că Grecia va continua să monitorizeze cu atenţie frontierele maritime şi terestre cu Turcia, potrivit RRA.