Autoritățile au făcut anunț devastator pentru cei care locuiesc la bloc! Se interzice total în acest oraș. Iată unde i se va spune adio centralei de apartament.
Tot mai mulți români a fost tentați să se debranșeze de la sistemul de încălzire centralizat, și să opteze pentru instalarea unei centrale proprii de apartament, din cauza numeroaselor probleme din ultimii ani. Din păcate, nu mulți știu și nici nu sunt conștienți de faptul că centralele de apartament pe gaz poluează. A apărut primul oraș în care se interzic centralele termice de apartament, deoarece în ultima vreme, societatea devine tot mai atentă și grijulie la aerul pe care îl respiră.
„Am propus să nu mai fie aprobate centrale termice de apartament și să facem și o Hotărâre de Consiliu local, dar până atunci noi impunem la toate construcțiile de blocuri realizate acum, adică mai mult de 6 apartamente, cerem să se facă centrale de bloc. Vrem să venim în sprijinul direcției verzi. Acest lucru îl cerem la fiecare proiect. Toate susținerile europene vin pentru acest tip de energie verde, nepoluantă”, a declarat Emil Boc, primului orașului în care se interzic centralele termice de apartament.
Cum se va realiza acest lucru
Toate blocurile care urmează să se contruiască vor trebui obligatoriu să fie legate la sistemul de termoficare ori să aibă centrală comună de bloc, odată ce se interzic centralele termice de apartament. Blocurile care doresc instalarea de cazane murale în fiecare apartament trebuie să folosească cazane cu tiraj forţat în configuraţia C4, a transmis Asociaţia Energia Inteligentă. Acestea trebuie să fie racordate fie la sisteme de coşuri concentrice tip LAS care deservesc mai multor aparate de încălzire, fie la sisteme de conducte separate. Important de menționat este că astfel de investiții trebuie supuse autorizării şi proiectării construcţilor. De aceea, costurile realizării lor se pot ridica la câteva mii de euro.
În conformitate cu Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001 pentru completarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 536/1997 pentru aprobarea Normelor de igienă şi a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, art. 1. prevede: „În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuinţe tip apartament din blocurile de locuinţe cu mai multe niveluri, proiectantul şi beneficiarul sunt obligaţi să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coş colector vertical, a cărui înălţime să depăşească aticul blocului.”
De asemenea, un alt act normativ Ordonanţa nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, stabilește la art 32, alin 2: „În situaţia în care debranşarea se face cu intenţia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini următoarele condiţii: a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un coş care va depăşi nivelul aticului imobilului.” În prezent, coșurile de fum sunt scoase în afara casei, la nivelul apartamentului, informează Playtech.