Autoritățile din SUA au reținut o navă grecească plină cu petrol rusesc, care se îndrepta spre Louisiana.
Încărcătura petrolierului constă din păcură, care este utilizată în cazane și cuptoare, precum și din benzină în vid, care este folosită pentru a produce benzină și motorină, potrivit sports.yahoo.com
Ce au transmis autoritățile americane
În cursul zilei de marți, 28 iunie 2022, publicația americană The Wall Street Journal a transmis că autoritățile americane au oprit un petrolier ( deținut de TMS Tankers din Grecia și închiriat de către comerciantul elvețian de mărfuri Vitol), care se îndrepta din Rusia spre orașul New Orleans (Louisiana, SUA).
Astfel, autoritățile americane nu au permis descărcarea petrolierului, potrivit surselor publicației și datelor de transport maritim.
În acest context, unul dintre interlocutorii The Wall Street Journal și încă un oficial al Gărzii de Coastă americane au transmis că petrolierul este, în prezent, verificat de către ofițerii de la Serviciul Vamal și de Protecție a Frontierelor din SUA.
Tototdată, un purtător de cuvânt al Vitol a declarat pentru ziar că societatea operează „în deplină conformitate cu toate legile și reglementările aplicabile, inclusiv cu sancțiunile”.
Referitor la acest subiect, compania a refuzat să comenteze mai mult pe marginea acestui subiect. Reprezentanții TMS Tankers au refuzat să comenteze mesajul.
Ce măsuri a luat conducerea SUA privind importurile energetice din Rusia
De menționat este faptul că președintele SUA, Joe Biden, a semnat pe data de 8 martie 2022 un ordin executiv care interzice importurile de energie din Rusia (inclusiv țiței, combustibili rafinați, gaz natural lichefiat și cărbune) și noi investiții în sectorul energetic rusesc.
Trezoreria SUA a stabilit un termen limită pentru finalizarea tranzacțiilor de import în țară de petrol, produse petroliere, gaze naturale lichefiate și cărbune din Rusia până la 22 aprilie, potrivit aceleiași surse, citată de știripesurse.ro.
Ce a determinat embargoul impus de UE și SUA asupra petrolului din Rusia
În ceea ce privește embargoul impus de Uniunea Europeană și de Statele Unite ale Americii asupra achiziționării petrolului rusesc, acesta a dus la o creștere bruscă a prețurilor, ceea ce a permis Federației Ruse să redirecționeze volume mari de materii prime către alte piețe, în principal către Asia, respectiv către India și China. Pe de altă parte, Rusia și-a crescut veniturile cu toate că vinde volume mai mici de petrol la preț redus.