Actual

Austria dă speranţe României. Suedia va prelua Președinția Consiliului UE, iar subiectul Schengen va fi pe ordinea de zi

Austria dă speranţe României. Suedia va prelua Președinția Consiliului UE, iar subiectul Schengen va fi pe ordinea de zi

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen este legată de progresele reformei politicii de migrație a UE, a declarat ministrul austriac pentru Afaceri Europee, Karoline Edtstadler, potrivit publicației newsorf.at. Ministrul austriac pasează însă, diplomatic,       responsabilitatea Suediei. El a subliniat că în ianuarie, Suedia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o țară „care a fost încercată și care are experiență în ceea ce privește fenomenul migrației.

Austria dă speranţe României. Suedia va prelua Președinția Consiliului UE, iar subiectul Schengen va fi pe ordinea de zi

Ministrul austriac pentru Afaceri Europee, Karoline Edtstadler se așteptă ca subiectul să rămână pe primul loc pe ordinea de zi.

„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri, Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce au fost făcuți pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat Edtstadler.

Ministrul austriac a subliniat că în ianuarie, Suedia va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, o țară „care a fost încercată și care are experiență în ceea ce privește fenomenul migrației. Mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi”.

Decizia privind extinderea spațiului Schengen nu va fi amânată până când întregul pachet privind azilul va fi decis la nivelul UE cu numeroase acte juridice, deoarece aceasta “va dura ceva timp. Dar trebuie să faci aceste demersuri pas cu pas și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.

„Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure”, a cerut ministrul austriac pentru Afaceri Europene. „În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”.

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Reamintim că, pe 8 decembrie, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

Presa din Austria lansează încă un atac la adresa lui Karl Nehammer

Presa din Austria lansează încă un atac la adresa lui Karl Nehammer. Cancelarul austriac s-a opus aderării României la Spațiul Schengen din cauza migranților, dar jurnaliștii au arătat care sunt țările responsabile pentru numărul crescut de persoane care trec granița ilegal.

Una dintre cele mai importante publicații din Austria a arătat că minorii care nu au fost însoțiți suferă cel mai mult de brutalitatea traficanților. În plus, ei au primit rele tratamente și din partea polițiștilor de frontieră.

Cei mai mulți minori vin din Siria și nu au nici acte și nici aparținători. Așadar, ei stau în centrele de refugiați până când devin prada traficanților de persoane. Frontex a raportat că cele mai mari valuri de migrație au avut loc în anii 2015 și 2016.

Peste jumătate dintre cei 300.000 de imigranți au venit pe ruta balcanică. Ei au trecut prin Serbia unde tranzitul a crescut în acea perioadă cu peste 100%. Persoanele care trec granița ilegal se îndreaptă ulterior spre Ungaria pentru a ajunge în Austria, Germania sau în țările nordice.