Austria reafirmă hotărârea sa de a se opune aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Austria susține că Spațiul Schengen trebuie să devină „mai bun” înainte de a deveni „mai mare”. Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei, a declarat că nu vede suficiente progrese în acest sens, și că nu își poate imagina schimbări în prezent.
Austria nu ne lasă în Spațiul Schengen
Karner a subliniat că numărul crescut de controale la frontiere impuse de țările europene în ultimele luni reprezintă un motiv puternic pentru a opri extinderea Spațiului Schengen. El a menționat că aceste controale temporare au fost introduse în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen. Asta întrucât mai multe țări, printre care Austria, Germania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Italia și Danemarca, au invocat această dispoziție pentru a gestiona fluxurile continue de migrație.
În primele zece luni ale anului 2023, Uniunea Europeană a înregistrat aproape 331.000 de treceri neregulamentare ale frontierei. Traseul central-mediteranean este responsabil pentru aproape jumătate dintre aceste incidente. S-a marcat astfel mai ridicat nivel de treceri ilegale din 2015. Karner a subliniat importanța Comisiei Europene de a investi masiv în protecția frontierelor externe pentru a asigura securitatea acestora.
„Este crucial ca, în sfârșit, Comisia Europeană să investească masiv în protecția frontierelor externe și să ia măsuri pentru a face aceste frontiere externe mai sigure”, a declarat Karner.
Olanda se alătură opoziției
Opoziția Austriei a determinat Spania să modifice ordinea de zi a reuniunii privind afacerile interne. Spania deține președinția rotativă a Consiliului UE. A Ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska, a afirmat că țara sa va continua să lucreze intens la această problemă. Asta cu toate că anterior se anunțase un vot obligatoriu pe 5 decembrie cu privire la cererile de aderare.
Cu toate acestea, Olanda se alătură opoziției, având preocupări legate de statul de drept în cazul aderării Bulgariei. „O Europă mai puternică este o Europă cu România și Bulgaria ca membri cu drepturi depline ai Spațiului Schengen”, a declarat Grande-Marlaska.
„Voi folosi această ocazie pentru a le vorbi miniștrilor despre acest lucru. Cât de bine pregătite sunt atât România, cât și Bulgaria pentru a adera la Schengen”, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne. Înainte de a se îndrepta spre reuniune. „Voi continua să am ca obiectiv ca această decizie să fie luată încă din acest an.”, potrivit Euronews.