În urmă cu trei ani, săptămâna aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat o conferință de presă. Era 11 martie 2020. La acea vreme, șeful OMS a declarat că numărul cazurilor de Covid-19 a crescut rapid în întreaga lume. Existau 118.000 de cazuri în 114 țări și 4.291 de decese identificate.
„OMS a evaluat acest caz non-stop și suntem profund îngrijorați atât de nivelurile alarmante de răspândire a acestei boli, cât și de această inactivitate în ceea ce înseamnă prevenția. Prin urmare, am făcut evaluarea conform căreia Covidul poate fi caracterizat drept o pandemie”, au declarat atunci reprezentanții organizației.
Trei ani de pandemie
De atunci, au fost raportate mai mult de 749 de milioane de cazuri confirmate, 6,8 milioane de decese raportate la OMS și un total de 13 miliarde de doze de vaccin administrate. Cu toate acestea, știrile recente despre Covid se concentrează mai ales pe noi dezvăluiri despre originile pandemiei. Acest lucru se datorează faptului că am trecut de la faza de criză de urgență, când nu se știau suficient de multe despre cum să se preveniă această amenințare, darămite să găsim pacientul zero.
Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat recent că găsirea originilor Covidi este încă prioritară Majoritatea țărilor din întreaga lume par că doresc să depășească acest episod. Israelul, care odată se lăuda ca lider în achiziționarea de vaccinuri, nu mai vorbește despre acest amănunt, despre politicile sale de izolare și închiderea aeroporturilor și a frontierelor. Aceasta nu mai este o problemă majoră astăzi.
Tensiunile dintre SUA și China
În Statele Unite, lucrurile stau diferit. Presa și Congresul fac presiuni pentru a afla mai multe. Acest lucru vine în contextul în care tensiunile dintre SUA și China au crescut în ultimii ani. Epoca în care oamenii erau preocupați să critice Beijingul și când China avea mai multă influență asupra corporațiilor, mass-media, rețelelor sociale și chiar asupra politicii americane, nu a trecut.
Pe măsură ce tensiunile cu China cresc, cum ar fi știrile despre acordul privind submarinele australiene cu SUA și Marea Britanie sau tensiunile legate de atolii (insule în formă de inel) din Marea Chinei de Sud, se acordă mai multă atenție la ceea ce s-a întâmplat exact la sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020. CBS News a publicat săptămâna aceasta un reportaj despre „urmărirea banilor până la laboratoarele Wuhan: Înregistrările arată că organizațiile au facturat dublu guvernul SUA. CBS News a obținut înregistrări care par să arate că guvernul SUA ar fi plătit de două ori pentru proiecte din Wuhan, China, prin intermediul NIH și USAID. Unele dintre aceste proiecte de cercetare ar putea fi legate de laboratoarele implicate în teoria originii scurgerii de informații din laboratorul Covid”.
Ce se întâmplă acum peste Ocean
Pe măsură ce SUA află mai multe informații, Camera Reprezentanților a votat în unanimitate, la data de 10 martie 2023, pentru declasificarea informațiilor privind legăturile dintre Institutul de Virusologie din Wuhan și pandemia Covid. CNBC a notat că „efortul Congresului de a declasifica informațiile privind originile Covid vine după ce Departamentul pentru Energie a concluzionat cu un grad scăzut de încredere că virusul a scăpat cel mai probabil dintr-un laborator din Wuhan, China, ca urmare a unui accident”.
Acestea sunt dezvăluiri șocante, mai ales după ani de zile în care discuțiile despre posibilitatea unei scurgeri din laborator au fost considerate controversate sau chiar dezinformări. Astăzi, se dezvoltă și discuția despre definiția unei origini naturale ale Covidului. Dr. Anthony Fauci, care a fost o figură cheie în răspunsul american la pandemie, a declarat sâmbătă la CNN că încă mai crede că epidemia ar fi putut fi cauzată de un eveniment natural, dar are o nouă turnură în această discuție. „O scurgere de laborator ar putea reprezenta faptul că cineva se afla în sălbăticie, poate căutând diferite tipuri de virusuri în lilieci, a fost infectat, a intrat în laborator și apoi a ieșit din laborator. Dar dacă aceasta este definiția unei scurgeri de laborator, atunci aceasta este tot un eveniment natural”, a declarat Fauci.
Pandemia și neclaritățile
În prezent, devine clar că încă din primele zile ale epidemiei, chiar înainte ca OMS să declare pandemia, existau temeri că virusul ar avea legătură cu un laborator. În timp ce SUA continuă să investigheze originile Covid și, de asemenea, să cerceteze ce fel de mușamalizare sau corupție ar fi putut avea loc în perioada de dinaintea și de după epidemie, unele documente cheie din primele zile ale pandemiei continuă să ne bântuie înțelegerea a ceea ce s-a întâmplat ulterior.
Unul dintre cele mai interesante documente este un raport din februarie 2020 al Misiunii comune OMS-China privind boala coronavirusului, care s-a bazat pe un studiu efectuat în perioada 16-24 februarie 2020. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca OMS să spună măcar că a existat o pandemie. Studiul a descris o imagine pozitivă a măsurilor îndrăznețe și agile luate de China pentru a opri virusul.
Raportul susținea că epidemia a accelerat rapid în perioada 10-22 ianuarie, cazurile raportate au atins un vârf și un punct minimum între 23 ianuarie și 27 ianuarie, iar de atunci au scăzut constant. Raportul susținea că „liliecii par să fie rezervorul virusului Covid, dar gazda (gazdele) intermediară (intermediare) nu a (au) fost încă identificate. Cu toate acestea, trei domenii importante de lucru sunt deja în curs de desfășurare în China pentru a ne informa cu privire la înțelegerea originii zoonotice a acestui focar”.
Între timp, la Wuhan, în februarie 2020, raportul susținea că „controlul sanitar din jurul orașului Wuhan și al municipalităților învecinate, impus începând cu 23 ianuarie 2020, a împiedicat în mod eficient exportul în continuare al persoanelor infectate în restul țării”. Acum se știe că nu este adevărat, s-a răspândit rapid în 100 de țări și a dus la o pandemie.
Ce știe majoritatea
Dar oamenilor li s-a spus la 20 februarie 2020 că doar 2.114 persoane au murit și că au existat doar 55.924 de cazuri confirmate. „Realizarea acoperirii excepționale a Chinei cu aceste măsuri de limitare și respectarea lor a fost posibilă doar datorită angajamentului profund al poporului chinez față de acțiunea colectivă în fața acestei amenințări comune”, se arată în raport.
Acesta a precizat că restul lumii nu a fost pregătită să facă ceea ce a făcut China. „Abordarea îndrăzneață a Chinei pentru a limita răspândirea rapidă a acestui nou agent patogen respirator a schimbat cursul unei epidemii care se intensifica rapid și era mortală… Acest declin al cazurilor de Covid în toată China este real”. Apoi s-a răspândit la sute de milioane de oameni. Dar raportul a specificat: „China lucrează deja și pe bună dreptate pentru a-și consolida economia, pentru a-și redeschide școlile și pentru a reveni la o aparență mai normală a societății sale, chiar și în timp ce se străduiește să limiteze lanțurile rămase de transmitere a Covid”.
Este acum dificil să citești aceste rânduri din februarie 2020 în retrospectivă. Este ca și cum ai citi despre oamenii care s-au dus la culcare în Pripyat, lângă Cernobîl, în 1986, fără să știe că, câteva zile mai târziu, aproximativ 116.000 de persoane care locuiau pe o rază de 30 de km. de centrala nucleară vor fi evacuate și că viețile lor vor fi date peste cap.
Istoria recentă a pendemiei
Așa s-a trăit în februarie 2020, crezând că un virus îndepărtat a apărut în China și a fost stăpânit și că piețele neigiene sunt de vină. Chiar și în mai 2020, încă mai existau articole despre necesitatea de a închide piețele acestea, chiar dacă acum știm că nu există nicio dovadă clară că piețele au avut vreo legătură.
Acum , poveștile și controversele sunt multe. Pentru unii, ar putea fi vorba despre problema măștilor, care la sfârșitul anului 2022 nu mai erau necesare în majoritatea locurilor. Pentru alții, este vorba de problema vaccinurilor și a eficacității acestora. Pentru alții, poate fi vorba de îngrijorarea că societatea nu ia în serios amenințările în prezent, existând în continuare îngrijorări cu privire la Long Covid sau la ceea ce ar putea urma.
Am fost oare ademeniți de un fals sentiment de securitate? Unele dintre cele mai mari întrebări, cu privire la ceea ce s-a învățat și la modul de prevenire a unei noi pandemii, încă ne scapă. Pe măsură ce accentul pus de SUA pe originile pandemiei își croiește încet drumul prin cercurile politice și mass-media, este probabil ca povestea completă să nu fie cunoscută niciodată, ci doar părți din elefantul din cameră vor fi puse cap la cap, se notează în The Jerusalem Post.