Lifestyle

Au trecut doi ani de când ne-a părăsit marele Cristian Țopescu!

Au trecut doi ani de când ne-a părăsit marele Cristian Țopescu!

Au trecut doi ani de când ne-a părăsit marele Cristian Țopescu! Este cele mai cunoscut și mai iubit comentator sportiv al tuturor timpurilor din România. În mod cu totul ironic, în ziua de 15 mai, când România iese din starea de urgență, se împlinesc doi ani de când celebrul comentator ne-a părăsit.

Cu toate că toți românii au auzit de Cristian Țopescu, există, poate, și amănunte mai puțin cunoscute de publicul larg. Iată câteva aspecte ale vieții comentatorului sportiv, mai puțin cunoscute publicului larg, conform Click!.

10 lucruri despre celebrul comentator sportiv

1. A moștenit pasiunea pentru sport de la tatăl său, Felix Țopescu (1906 – 1999). Acesta a fost component al echipei hipice a României care a participat la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936. Militar de carieră fiind, acesta i-a impus și un stil ordonat de viață.

2. A fost ofițer al Armatei Române, legându-și numele de cel al clubului Steaua. Cu toate acestea, și-a început cariera sportivă la gruparea rivală, Tânărul Dinamovist. Apoi, în 1960 și 1962, sub culorile Stelei, a devenit campion național de seniori, la sărituri peste obstacole.

3. În vara anului 1983, în timpul transmisiei TV a meciului Suedia – România (0-1), a spus că ar fi bine ca statul român să permită fotbaliștilor noștri de valoare să poată juca pentru cluburi din Vestul Europei. La întoarcerea acasă, nu i s-a mai permis să intre în sediul Televiziunii Române. A găsit cutiile cu lucrurile sale din birou, la poartă. S-a retras la CSA Steaua, până în decembrie 1989, activând ca metodist.

4. N-a putut comenta finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla, din 1986 (Steaua – Barcelona 2-0 după loviturile de departajare), fiind înlăturat de la TVR. A comentat, totuși, finala CCE de la Barcelona, din 1989 (Steaua – AC Milan 0-4), după ce Valentin Ceaușescu a intervenit pentru el.

Promotor al sportivității

5. Între 1983 și 1990 a activat și în postura de crainic al stadionului Steaua la meciurile echipei de fotbal. Este cel care a avut ideea de a se afișa pe tabela de marcaj mesajul ”Notre respect, Anderlecht!”. Mesajul a fost expus după victoria (3-0) care a calificat formația bucureșteană în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986. A fost un promotor al sportivității, publicând și o carte intitulată ”Fair play”.

6. Printre comentariile care l-au făcut faimos se numără acelea de la concursul olimpic de gimnastică din 1976, de la Montreal, când Nadia a cucerit notele de 10. sau de la finalele Cupei Davis la tenis dintre România și SUA Sau de la Mondialele de handbal câștigate de Cristian Gațu și compania, precum și de la CM de fotbal din SUA 1994.

7. Cristian Țopescu era foarte atent la comentariile sale. Când a greșit, a avut puterea să recunoască și să se corecteze imediat. La concursul olimpic de gimnastică de la Moscova, din 1980, de pildă, a spus ”Maxi taxi” în loc de Maxi Gnauck (sportiva est-germană care a câștigat medalia de aur la paralele)… A revenit, a corectat și s-a amuzat de gafă.

8. I-a avut ca model pe comentatorii Ion Ghițulescu (radio) și Emanuel Valeriu (TV). Iar ca realizator de televiziune a învățat de la Tudor Vornicu, fost jucător de rugby, dar și comentator.

9. În 25 octombrie 2007, printr-un decret semnat de către președintele României, Traian Băsescu, a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea).

10. În urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator de București din partea Partidului Național Liberal, alături de Crin Antonescu. Mai apoi, a părăsit dezamăgit lumea politică