Hotărârea Curții de Conturi, care a stabilit daune la agenție, ar obliga Agerpres să fie prima entitate publică care reduce salariile jurnaliștilor și fotoreporterilor.
Doar aceștia sunt afectați de reducerea salariilor; lucrătorii din afara mass-media nu sunt afectați.
Descoperiri șocante în raportul 2021
Curtea de Conturi a efectuat o investigație amănunțită care a dezvăluit o rețea complexă de activități ilegale și nereguli care au avut loc în cadrul Agenției Naționale de Presă Agerpres, ceea ce a condus la emiterea Deciziei nr. 14 și a Deciziei nr. 2. Caracteristici extrem de tulburătoare ale modului în care Agerpres funcționa sunt dezvăluite în raportul 2021, care descrie pe larg aceste descoperiri tulburătoare.
Capitolul Agerpres din acest raport oferă cititorilor o privire în culisele organizației și expune o varietate de activități dubioase și încălcări legale. Rapoartele financiare relevă o lipsă îngrijorătoare de deschidere, precum și probleme grave în ceea ce privește gestionarea resurselor financiare și umane.
Cheltuieli excesive
Cheltuielile nejustificate și exorbitante, în special în ceea ce privește achizițiile și contractele încheiate de Agerpres, reprezintă una dintre principalele probleme semnalate. Integritatea procesului de achiziții publice a fost pusă sub semnul întrebării atunci când anchetatorii au descoperit că o proporție considerabilă de tranzacții au fost efectuate în secret sau fără o procedură oficială de licitație.
S-a descoperit, de asemenea, că echipa Agerpres are defecte. Pe lângă practicile de promovare și remunerare ilegale sau inechitabile, studiul atrage atenția asupra existenței unui număr excesiv de angajați, în unele cazuri depășind nevoile legitime ale agenției.
Conducerea agenției susține că, din cauză că nu a fost asigurată corespondența cu funcțiile existente în cadrul Agerpres și existente în Contractele Individuale de Muncă ale personalului de specialitate, există aspecte neclare pentru asimilarea funcțiilor din Anexa 3 a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la care face referire Curtea de Conturi:
„NU există funcţia de redactor şef
NU există funcţia de corespondent special
NU există funcţia de fotoreporter special
NU există funcţia de videojurnalist etc.”
Ca urmare a adoptării O.U.G. nr. 34 / 2023, care se referă la unele măsuri de bugetare fiscală, revizuirea și completarea diferitelor acte normative, coroborat cu lipsa unor finanțe suficiente, Agerpres se află în prezent în imposibilitatea de a ocupa posturile vacante, deși există posturi vacante. Potrivit Puterea, în ultima frază a documentului se avertizează că „reducerea salariilor ar putea demotiva angajații, punând în pericol activitatea instituției”.
