„Traficul de persoane este un flagel care distruge multe vieți și lasă urme adânci la nivelul societății”, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode pe pagina sa de Facebook.
Traficul de persoane din România este încă în atenția Departamentului de Stat al SUA, iar în vara acestui an va fi publicat un nou raport referitor la acest aspect
Reamintim faptul că România a fost nominalizată timp de 3 ani consecutivi în Pilonul 2 pe lista de supraveghere, în special datorită constatărilor privind creșterea semnificativă a numărului victimelor.
Ministrul Lucian Bode s-a deplasat, zilele trecute, în Statele Unite ale Americii, pentru dezbaterea problemei menționate.
În acest sens, Lucian Bode a avut o întâlnire, la Washington, în decursul zilei de 16.05.2022, cu Kari Johnstone, directorul Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Departamentul de Stat.
În cadrul întâlnirii avute, ministrul de Interne a punctat măsurile luate.
- A prezentat partenerilor americani măsurile speciale luate de România pentru prevenirea traficului de persoane, atât la nivel operativ, cât și în ceea ce privește protecția persoanelor vulnerabile, precum și măsurile luate de România cu privire la furnizarea de asistență personalizată, toate aceste aspecte fiind relatate în contextul actual de securitate generat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei
- A evidențiat progresele și rezultatele pozitive înregistrate de către autoritățile române, obținute în strânsă colaborare cu societatea civilă, în prevenirea și combaterea traficului de persoane
- A subliniat prioritatea pe care o reprezintă problematica traficului de persoane pentru Guvernul României
„Lupta împotriva traficului este, de fapt, o luptă pentru viață și o responsabilitate comună atât a țărilor sursă, cât și a celor de destinație”, a scris Lucian Bode pe pagina sa personală de facebook, ieri, 16 mai 2022.
Totodată, ministrul Bode, a precizat că:
- eforturile instituționale depuse până în prezent au ținut cont de recomandările Departamentului de Stat formulate atât în cadrul Raportului privind traficul de persoane, cât și în alte evaluări internaționale,
- o atenție deosebită a fost îndreptată spre asistența acordată victimelor traficului de persoane și accesul organizațiilor non-guvernamentale la finanțare.
- în momentul actual, România are suficiente instrumente necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv: legislație, structuri, strategii și planuri de acțiune.
“Exploatarea persoanelor este de neconceput într-o societate modernă și avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate”, spune Bode pe pagina sa de facebook.
Ministrul de Interne, despre finalitatea întrevederii
În cadrul întâlnirii avute, conform celor declarate de ministrul de interne, oficialii Departamentului de Stat al SUA au apreciat eforturile României în domeniu precum și progresele evidente reflectate în răspunsurile la chestionarul Departamentului de Stat pentru elaborarea Raportului de anul acesta. Totodată, au încurajat autoritățile române să continue măsurile deja implementate în prevenirea și combaterea acestui fenomen.
“Salut cooperarea foarte bună pe care o avem cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu și sunt încrezător că progresele pe care le-am făcut în ultima perioada la nivelul autorităților române responsabile se vor reflecta pozitiv în raportul privind Traficul de Persoane al Departamentului de Stat de anul acesta, odată cu revenirea României în categoria a II-a a statelor implicate în prevenirea și combaterea acestui flagel”, a spus Lucian Bode.
La întoarcerea în țară, ministrul Lucian Bode a revenit pe pagina sa de Facebook cu alte precizări cu privire la rezultatele vizitei.