Lifestyle

Au ieșit la suprafață nave germane scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Au ieșit la suprafață nave germane scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Sursă foto: euronews

Ca urmare a secetei, Dunărea a scăzut atât de mult încât au început să se vadă epavele a zeci de nave de război germane încărcate cu explozibili, care au fost scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în apropierea oraşului-port fluvial Prahovo din Serbia.

Potrivit informațiilor oferite de Reuters, este vorba de 20 de nave care s-au retras din Marea Neagră din fața forțelor sovietice. Din nefericire, acestea sunt încă un pericol pentru navigație, întrucât conțin muniție și explozabili. Un adevărat dezastru ecologic care îi amenință pe locuitorii din Prahovo. Dar nu doar aceștia pot avea de suferit ci și locuitorii din industria locală de pescuit, dar și cei din România, care sunt pe malul opus.

Sârbii au lansat o licitație pentru salvarea epavelor

Unele dintre nave mai au turle, poduri de comandă, catarge rupte și carene răsucite, iar altele sunt scufundate sub maluri de nisip. În primăvara acestui an, guvernul sârb a lansat o licitație pentru salvarea navelor și îndepărtarea explozibililor și a muniției, costul estimat fiind de 29 de milioane de euro.

Se estimează că acestea vor fi îndepărtate din această toamnă. ”Navele germane scufundate îngreunează de 78 de ani navigația pe această parte a Dunării.

Au existat mai multe încercări de a le aduce la suprafață și îndepărtarea lor ar trebui să înceapă în această toamnă. Va fi un angajament solicitant, pentru care guvernul Serbiei va aloca 29 de milioane de euro”, a precizat jurnalista Euronews Serbia, Natasha Jovanovic.

Operațiunea elful dunărean

Navele germane au fost scufundate ca urmare a decizie unei amiral german, pentru ca nemții să nu cadă în mâinile Armatei Roșii, operațiunea purtând numele de „elful dunărean”.

”Navele au fost scufundate nu numai pentru a nu cădea în mâinile Armatei Roșii, care înainta foarte repede, ci și pentru a bloca Dunărea, pentru a bloca căile navigabile, astfel încât a fost făcut planul de a scufunda navele pentru a îngreuna navigarea în acel sector al Dunării cât mai mult posibil”, a precizat arheologul subacvatic Gordana Karovic.