Actual

Ați plătit amendă în pandemie? Ce trebuie să faceţi să primiţi banii înapoi

amenzi

După toată nebunia cu banii dați pe amenzile din pandemie, românii au parte de o veste bună. Banii vor putea fi recuperați, dar pentru asta trebuie depusă o cerere la organul fiscal unde aveți domiciliul. Banii vor fi returnați în termen de 45 de zile de la depunerea cererii.

Din această săptămână, toți românii care au fost sancționați în perioada pandemiei pentru că nu au completat formularul digital pentru intrarea în România își vor primii banii înapoi, potrivit ordinului ministrului Dezvoltării, Cseke Attila și publicat în Monitorul Oficial.

Ați plătit amendă în pandemie? Ce trebuie să faceţi să primiţi banii înapoi

Românii care au plătit amenzi, în pandemie, pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară (PLF) vor putea să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. Procedura și cererea de restituire a banilor au fost stabilite prin ordin al ministrului Dezvoltării, publicat marți în Monitorul Oficial.

Obligativitatea completării formularului de localizare a pasagerului PLF la intrarea în România a fost introdusă în decembrie 2021 și eliminată în luna martie 2022.

Cererea pentru restituirea banilor se va depune în termen de 90 de zile, urmând ca banii să fie dați înapoi după 45 de de zile de la depunere.

„Termenul de 45 de zile prevăzut pentru soluționarea cererilor de restituire, în conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, se prelungește cu perioada cuprinsă între data la care s-a comunicat solicitarea de informații suplimentare și data înregistrării primirii acestor informații la organul fiscal local competent.”, se menționează în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Ce pași trebuie urmați

Cererea se va depune fie în format letric, adică pe hârtie, fie electronic, alături de o copie a buletinului. De asemenea, va trebui să puneți la dosar și copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată.

Acestea trebuie să cuprindă atât numele și prenumele solicitantului cât și codul numeric personal, domiciliul, suma și natura creanței solicitate la restituire.

De asemenea, trebuie să specificați codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, dacă nu doriți ca banii să îi primiți numerar, dar și banca la care aveți deschis contul.

E posibil ca organul fiscal să mai aibă nevoie și de alte documente. Dacă persoana care solicită banii nu este îndreptățită să-i primească, cererea ar putea fi respinsă.

Cât au plătit românii pentru amenzi

Formularele de localizare a pasagerilor au fost folosite în România între 20 decembrie 2021 – 11 martie 2022. Pentru început, amenzile pe care le-au încasat cei care nu au completat PLF au fost cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Ulterior, după ce multă lume a spus că a fost acuzată fără motiv, amenda a fost redusă la 500 de lei.