Marți dimineață, surpriză. Mulți oameni au văzut că peste noapte în orașele lor au căzut noi fulgi de zăpadă care s-au așezat cosistent în unele regiuni ale României.
Atenționare meteorologică 𝗖𝗢𝗗 𝗚𝗔𝗟𝗕𝗘𝗡. Pentru cât timp și care sunt regiunile vizate de intemperiile naturii
Într-un comunicat emis redacției Infoactual de către IGSU2 se arată că Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare meteorologică 𝗖𝗢𝗗 𝗚𝗔𝗟𝗕𝗘𝗡, valabilă până miercuri, 01 februarie 2023, ora 12.00.
Fenomenele vizate sunt: perioade cu viscol (rafale în general de 70…80 km/h), zăpadă spulberată, iar vizibilitatea redusă în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1700 m.
Local și temporar în regiunile sud-vestice, iar miercuri și în cele centrale și nord-estice vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 50…55 km/h, ne-au spus reprezentanții IGSU.
Într-o intervenție televizată, luni, Elena Mateescu, șefa Autorității Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat că temperaturile vor scădea și mai mult în perioada următoare.
”Acest acest ciclon polar e posibil să mai aducă aceste căderi masive de zăpadă, cum am văzut în acest weekend. Dacă nu în săptămâna asta, atunci într-una dintre săptămânile următoare. Urmărim cu atenție ce se întâmplă în weekend-ul viitor”, a spus specialistul meteo la Antena3CNN.
Vântul va prezenta intensificări în special în zonele montane, la altitudini mari, a mai precizat șefa ANM . În masivele sudice, vântul poate atinge la rafală și 70-90 km/h, va viscoli și va spulbera zăpada. Intensificări ale vântului vor mai fi și în sud-vestul, vestul, centrul și nord-estul țării.
În capitală, vremea se va răci față de ziua precedentă. Valorile termice maxime nu vor depăși 2 °C, conform prognozei meteo.
Salvatorii au emis avertismente și prin intermediul nostru, de care este bine să ținem cont mai ales când pornim la drum.
Iată care sunt sfaturile enunțate de IGSU:
Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
Urmăriți în media buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Prin urmare, în privința vremii schimbătoare, să nu uităm că ”paza bună trece primejdia rea”!