Economic

Atenționare de la BNR și de la analiști economici în legătură cu dobânzile la credite

Atenționare de la BNR și de la analiști economici în legătură cu dobânzile la credite

Veștile nu sunt tocmai bune pentru românii care au credite la bănci. Banca Națională și analiști cu ochii pe economia din România spun că aceștia vor scoate mai mulți bani din  buzunar pentru achitarea ratelor lunare.

Dobânzile la credite sunt în creştere

Dobânzile la credite sunt în creştere, arată datele Băncii Naţionale, a informat Radio România Actualități în cursul unei emisiuni. Analiştii consultaţi de același post de radio estimează că indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor se va apropia de valoarea ROBOR, care este acum de peste 6%.

Au început să crescă mai consistent şi dobânzile la economiile pe care românii le ţin în bănci, dar încă sunt departe de rata inflaţiei.

Conform datelor publicate de BNR, dobânzile anuale practicate de bănci au crescut în mai față de luna precedentă, de la 2,74% la 3,27% în medie, pentru depozitele existente, și de la 3,84% la 4,57% procente, pentru depozitele noi.

Şi la credite se consemnează creșteri pe medie, de la 6,9% la 7,08% în cazul creditelor existente în sold, și de la 6,83% la 7,2% pentru împrumuturile noi. Creșterile sunt mai semnificative în cazul creditelor pentru companii și ușor mai reduse la cele pentru populație.

La credite, situația este un pic mai complicată, dacă ne referim la cele pentru populație, deoarece în acest moment există împrumuturi cu dobânzi calculate în funcție de ROBOR, care a ajuns la 6,43 procente anual pentru termenul de trei luni. Sunt și credite ale căror costuri se calculează pornind de la IRCC, adică indicele de referință pentru creditele consumatorilor, a cărui valoare este 2,65% pe an, de la 1,86 procente în trimestrul anterior, mai informează postul RRA.
Analistul economic, Constantin Rudniţchi a avut de punctat ceva într-o scurtă declarație. El a spus că „tendinţa de creștere se manifestă cu întârziere la IRCC, însă creșterea va exista. Adică, şi IRCC va ajunge, probabil în şase luni, la nivelul la care se află acum ROBOR.
Analistul economic spune că trebuie să ne obișnuim cu noua situație în care, atât timp cât inflația va continua să crească, și dobânzile vor urma același trend ascendent.

Așadar, lucruri bune nu se întrevăd pentru o perioadă apropiată.