Aviația europeană se pregătește pentru perturbări ale călătoriilor de Paște, marcate de greve și anulări.
Grevele au cuprins Franța, Portugalia, Marea Britanie și Germania în ultimele săptămâni și ar putea provoca perturbări ale transportului aerian în unele părți ale Europei în timpul sărbătorilor de Paște, au declarat pentru Reuters oficiali din cadrul companiilor aeriene, aeroporturilor și autorităților de trafic aerian.
„Vor exista întârzieri. Nu există nicio îndoială”, a declarat Steven Moore, care se ocupă de operațiunile de gestionare a traficului aerian la Eurocontrol. Detaliile întârzierilor rămân neclare, dar avertismentele ilustrează cât de vulnerabilă rămâne aviația la presiunile externe, în ciuda eforturilor de a evita repetarea cozilor și anulărilor de anul trecut.
Clienții vor despăgubiri și eliminarea plăților în avans
Companiile aeriene sunt frustrate de escaladarea acțiunilor sindicale, după ce au lucrat luni de zile pentru a rezolva problema presantă a lipsei de forță de muncă printr-o mai bună coordonare și prin suplimentarea personalului pentru o posibilă revenire la nivelurile de trafic de dinaintea pandemiei.
„Cred că este ceva pentru care trebuie să ne pregătim și facem tot ce putem pentru a încerca să atenuăm acest lucru. Dar este, desigur, foarte dificil pentru că… uneori ești anunțat doar cu 24 de ore înainte”, a declarat Johan Lundgren, directorul general al easyJet.
Este puțin probabil ca acest lucru să potolească dezbaterea privind normele stricte ale Uniunii Europene privind despăgubirea pasagerilor. Companiile aeriene spun că trebuie să plătească compensații fără a fi ele însele despăgubite pentru întârzierile din traficul aerian.
Grupurile de consumatori spun că grevele de control al traficului aerian nu sunt ceva nou și că liniile aeriene ar trebui să reacționeze mai rapid și să plătească compensații. BEUC, grupul european de lobby al consumatorilor, a declarat că ar trebui eliminate treptat plățile în avans pentru bilete de avion, în special în perioadele de perturbare, deoarece companiile aeriene cheltuiesc adesea acești bani rapid, lăsându-i pe consumatori să se lupte luni întregi pentru a-și recupera banii.
70.000 de minute de întârziere într-o singură zi
Spectrul unor noi întârzieri a venit în contextul în care Franța a fost cuprinsă de ultimele proteste naționale din seria celor legate de reforma pensiilor. Numai grevele din Franța au cauzat mii de ore de întârzieri până acum – uneori provocând 70.000 de minute de întârziere într-o singură zi, conform datelor transmise de Eurocontrol.
Dacă un zbor are întârzieri la începutul zilei, există un efect cumulativ, deoarece avioanele ajung mai târziu și decolează mai târziu în aeroporturile de destinație, provocând probleme sistemice.
Începând cu 13 martie, autoritatea aviației civile din Franța, DGAC, a cerut aproape zilnic companiilor aeriene să își reducă zborurile cu 20% până la 30% pe mai multe aeroporturi, inclusiv la Orly, al doilea mare hub al Parisului.
Directorul general al Ryanair, Michael O’Leary, s-a plâns că aceste greve perturbă capacitatea companiilor aeriene de a traversa spațiul aerian francez, unde zborurile reprezintă aproximativ 15% din traficul european, potrivit Eurocontrol. Săptămâna trecută, el a cerut Comisiei Europene să facă mai mult pentru a împiedica aceste greve să afecteze zborurile, prin introducerea unor norme privind serviciul minim, deși experții din industrie spun că grevele sunt o problemă națională.
Și Germania și Portugalia sunt afectate
Grevele sindicatelor din diverse industrii au provocat întreruperi ale călătoriilor și în Germania în ultimele săptămâni, iar unii directori din industrie au cerut o nouă abordare a conflictelor pentru a minimiza tumultul actual.
Numai pe aeroportul din Frankfurt, peste 300.000 de pasageri nu au putut zbura din cauza grevelor.
„Pentru noi, acest lucru a însemnat o sumă semnificativă de milioane de euro în termeni de venituri pierdute”, a declarat șeful Aeroportului din Frankfurt, Stefan Schulte.
„Trebuie să ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să avem un armistițiu coordonat pentru infrastructura critică. Să nu avem greve diferite în momente diferite, care afectează întotdeauna atât de puternic sistemul în ansamblu”, a adăugat Schulte, citat de Reuters.
În Portugalia, ofițerii de la controlul frontierelor urmează să intre în grevă în această săptămână, la fel ca și lucrătorii din domeniul feroviar.