La nivel național, potrivit statisticii CNSCBT, în primele zece zile ale lunii, numărul total de infecții respiratorii acute a fost de 59.564, în creștere evidentă, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 47.900 cazuri.
ATENȚIE. Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii. În șapte zile, la Iași s-au înregistrat peste 5 mii de cazuri. Video documentar
În ultimele şapte zile, de exemplu numai în judeţul Iaşi s-au înregistrat 5.413 cazuri de infecţii respiratorii acute, mai exact infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii, conform datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile (CSCBT) din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.
Astfel, în perioada 11 – 18 octombrie, au fost raportate 184 de internări, 104 dintre acestea fiind reprezentate de IACRS (infecţii virale ale căilor respiratorii superioare) şi 80 sunt pneumonii.
Reguli esențiale de bază
Având în vedere această creştere exponenţială a numărului infecţiilor virale, specialiştii recomandă să respectăm câteva reguli esențiale, de bază: să evităm pe cât posibil aglomerările şi contactul cu persoanele bolnave, să respectăm un regim de viaţă sănătos, cu alimentaţie bogată în legume şi fructe, dar şi să păstrăm o igienă corporală riguroasă.
Dacă avem copii bolnavi să îi menţinem la domiciliu pentru a evita transmiterea bolii în comunitate, iar dacă apar simptome ale infecţiilor respiratorii să luăm legătura cu medicul de familie şi să evităm automedicaţia.
Între timp, continuă şi campania de vaccinare antigripală, iar conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până miercuri, 19 octombrie, s-au vaccinat 33.332 de persoane din judeţul Iaşi.
„Pentru sezonul rece 2022-2023, DSP Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal. Reamintim că 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Menţionăm că în acest sezon nu s-au înregistrat cazuri de gripă”, au transmis, printr-un comunicat, reprezentanţii DSP Iaşi.
La nivel național, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până la data de 9 octombrie a.c. au fost vaccinate antigripal 401.785 de persoane din grupele de risc, cu vaccinul distribuit gratuit de Ministerul Sănătății din România.
Despre infecțiile acute ale căilor respiratorii
Pentru a afla ce sunt și cum se manifestă infecțiile acute ale căilor respiratorii Infoactual a stat de vorbă cu medicul Zinaida Lozovschi, specialist medicină generală, care a spus că acestea sunt infecţii acute, contagioase, ce se transmit uşor de la o persoană la alta. Sunt cauzate de virusuri şi apar frecvent în sezonul rece.
Alternața cald-rece, cu care ne confruntăm în această perioadă, este, de asemenea, un factor determinant.
Ele sunt cunoscute cel mai frecvent ca fiind: guturai, răceală comună, catar sezonier, rinită acută, rinofaringită, bronşită, laringo-traheită, stări febrile, cea mai gravă ca formă de manifestare evolutivă fiind gripa.
Sursa de infecție este omul bolnav, contagiozitatea fiind mai ridicată în primele 2-3 zile de boală. Infecţia se transmite pe cale aeriană,
direct, prin tuse, strănut ( prin picături de salivă infectate) și indirect, prin obiecte contaminate: batistă, prosop, veselă, alimente sau altele.
În ceea ce privește manifestarea, principalele simptome sunt secreţiile nazale, nasul înfundat, strănutul, tusea, răgușeala, dureri la înghiţire, roşu în gât, lipsa poftei de mâncare, febră ridicată însoţită de dureri de cap (în cazuri complicate), dureri musculare.
Ce trebuie să facem dacă ne confrumtăm cu astfel de probleme
Se recomandă adresarea la medicul de familie sau medicul specialist interne/medicină generală/infecțioase și evitarea automedicaţiei:
La vârstnici, gravide, copii bolnavi cronici, consultul medical este absolut obligatoriu. Preventiv, se recomandă: vaccinarea (Vaccin antigripal), în lipsa simptomelor enunțate anterior, de asemenea, la indicaţia şi sub stricta supraveghere medicală.