Amenzile de circulație vor suferi în curând modificări semnificative, de care șoferii trebuie să fie conștienți. Personalul poliției rutiere nu va mai scrie de mână sancțiunile rutiere, potrivit Sindicatului Europol. Aceștia se vor folosi de o aplicație nou-nouță care scurtează zilele de lucru și oferă automat date despre șofer și vehicul.
Polițiștii vor putea scana în mod specific atât actele mașinii, cât și pe cele ale șoferului. De asemenea, vor putea vedea dacă șoferii au avut vreodată probleme cu legea și dacă automobilul are ITP și asigurare la zi.
Ce schimbări vor fi aduse
„Suntem foarte încântați să scoatem la lumină unul dintre primele proiecte de suflet din pachetul de digitalizare a muncii de poliție. Sindicatul Europol va lansa o aplicație de digitalizare a modului de aplicare a contravențiilor. Adică la revedere hârțogăraie pentru polițiști. Adică în curând vom reuși să le ușurăm colegilor noștri considerabil munca.
În timp ce Ministerul de Interne are sute de specialiști și milioane de euro la dispoziție, noi am reușit într-o lună să construim de la zero o aplicație ușor de folosit, eficientă și care substituie 90% din ceea ce trebuia să completeze polițistul cu pixul. Vom reveni foarte curând cu detalii. Știm că așteptați cu nerăbdare!”,a transmis de Europol pe pagina de Facebook.
În plus, șoferii vor putea plăti imediat amenda cu cardul prin intermediul noii aplicații pe care o vor folosi agenții de circulație. O funcție POS va fi, de asemenea, inclusă în aplicație atunci când va fi lansată luna viitoare.
„În situaţia în care contravenientul, şi e un element de noutate, dorește să plătească pe loc contravenția cu cardul, aplicația are și funcţia de POS, lucru care permite plata pe loc și, implicit, și imprimarea procesului-verbal de contravenție și a dovezii plății. Asta pentru că, alături de aplicație, avem o imprimantă mobilă care are un cost relativ redus”, a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, potrivit Antena3.
Un proiect de lege vrea modificarea Codului Rutier
Cei care nu-și plătesc sancțiunile rutiere în termen de 60 de zile nu vor mai avea voie să conducă până când nu o fac. Prevederea este prezentată într-un proiect de lege pe care Camera Deputaților îl dezbate în prezent. Cei care au propus proiectul de lege speră că acesta va încuraja o conduită la volan mai atentă în rândul automobiliștilor.
Mai mulți deputați PNL au propus acest act normativ pentru că au considerat că va îmbunătăți atât bugetele administrațiilor locale, cât și siguranța în trafic. Pe de o parte, ei afirmă că, din cauza posibilității de a-și pierde permisul din cauza unor sancțiuni neplătite, șoferii vor deveni mai responsabili și mai prudenți. Pe de altă parte, persoanele care primesc sancțiuni vor fi dornice să le plătească pentru a nu-și pierde privilegiul de a conduce. În plus, acest lucru va stimula financiar bugetele orașelor.
„Am depus acest proiect anul trecut, împreună cu deputaţii Laurenţiu Dan Leoreanu şi Florin Roman, din dorinţa de a semnala nivelul scăzut de achitare în privinţa amenzilor rutiere. Ideea proiectului legislativ a avut ca inspiraţie discuţiile cu reprezentanţi ai Poliţiei, care mi-au expus consecinţele acestui fenomen”, a explicat deputatul Gabriel Avrămescu, unul dintre cei care au elaborat propunerea legislativă.