Guvernul pregăteşte o reformă a banilor, în sensul că România va trece la moneda electronică, începând cu 1 ianuarie 2026, când toate instituțiile publice vor avea obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Totodată, plata salariilor va fi efectuată fără numerar, cu excepția persoanelor vulnerabile.
Atenţie români! Guvernul se pregătește să renunțe la banii cash în România!
Potrivit proiectului aflat pe masa Executivului, comercianții care operează pe teritoriul României vor fi obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar. Mai mult decât atât, de la data de 1 ianuarie 2026, toate instituțiile publice vor avea obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile CEC, prin Poșta Română sau prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate. Totodată, plata salariilor va fi efectuată fără numerar, cu excepția persoanelor vulnerabile, scrie profit.ro.
Asigurându-se o perioadă de tranziție, astfel încât să se poată operaționaliza sistemele moderne de plată, începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională „Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.
Oligatoriu toate salariile vor fi plătite doar pe card
Totodată, ”plățile de natură salarială plătite de angajator, pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.
Prin excepție, persoanele vulnerabile pot solicita și primi plata în numerar a drepturilor menționate.
Cardurile nu vor mai avea comisioane
Acțiunile de deschidere, administrare, retragere, interogarea soldului, plățile online și închiderea contului de bază, folosit în relația cetățeanului cu statul, vor fi lipsite de comisioane, în limita veniturilor de natură salarială plătite de angajator, a pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor de asistență socială plătite de la buget.
Proiectul mai prevede că Banca Națională a României are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată.
Avantaje şi dezavantajele monedei electronice
Crize precum pandemia de Covid-19 au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea banilor fizici. Deși există mai multe avantaje de a trece la banii electronici, există și câteva dezavantaje care pot speria clienții în ceea ce privește frauda, problemele de confidențialitate, istoricul de credit prost etc.
În favoarea utilizării banilor electronici
Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;
Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.
În defavoarea utilizării banilor electronici
În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;
Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;
Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;
Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;
Tentația de a cheltui excesiv poate crește.