Lifestyle

Atenție români care mergeți în Spania! E lege: condusul în șlapi se pedepsește

Atenție români care mergeți în Spania! E lege: condusul în șlapi se pedepsește

Conform unor noi reglementări în Spania, conducerea cu șlapi nu este clasificată în mod special drept infracțiune, dar șoferii pot fi amendați pentru această faptă.

Atenție români care mergeți în Spania! E lege: condusul în șlapi se pedepsește

Atât Direcția Generală de Trafic DGT cât și Garda Civilă atrage atenția asupra eventualelor amenzi. Astfel, Direcția Generală a Trafic (DGT) explică: „conducerea cu șlapi sau fără cămașă nu este în sine o infracțiune”, dar avertizează că „poate fi pedepsită”. Garda Civilă confirmă și ea: „Nu este interzis în mod expres să conduceți cu șlapi , dar puteți fi sancționat”.

Conducerea în aceste moduri poate încălca articolele 3.1, 17.1 sau 18.1 din Regulamentul de circulație, care vorbesc despre securitatea șoferilor la volan. Primul dintre ele indică faptul că „trebuie să conduceți cu diligența și precauția necesare pentru a evita orice daună, a dumneavoastră sau a altora.”

Încălțămintea, factor important la pedale

Regulamentul general de circulație nu specifică însă și ce încălțăminte poate fi purtată de șoferi în timp ce sunt la volan. DGT admite că nu poate aplica amenzi doar pentru că un șofer conduce cu șlapi. Cu toate acestea, șoferul poate fi amendat cu până la 80 de euro „ dacă un agent înțelege că încălțămintea respectivă afectează siguranța la conducere”, cum ar fi apăsarea unei pedale. Regulamentul de circulație stabilește în articolul său 18.1 că șoferul este obligat să „mențină propria libertate de mișcare”, informează ziarulromanesc din Spania.

Condusul la bustul gol, subiect de accidente rutiere

 Un alt obicei, vara, este conducerea fără cămașă. Centura de siguranță este, astfel, în contact direct cu pielea și poate provoca mici iritații sau răni. Acest lucru, poate determina distragerea atenției de la drum. Agenții pot invoca asta pentru a sancționa conducerea cu șlapi sau fără cămașă.

Președintele Asociației Automobiliștilor Europeni (AEA) face apel la bunul simț. Conducerea unei mașini este o activitate riscantă care necesită atenție maximă. După cum explică el, Regulamentul de circulație nu poate interzice în mod explicit toate pericolele care există pe drum  pentru că „nu este suficientă hârtie” pentru a le surprinde pe toate.

Și în Marea Britanie se consideră contravenție

În Marea Britanie se aplică amendă. Regula 97 din The Highway Code (Codul Rutier din UK) spune ca soferii sunt obligati sa poarte papuci sau haine care nu împiedică controlarea corectă a unei mașini. Din acest motiv, șlapi sau condusul desculț poate fi văzut ca o contravenție, iar agentul de poliție să-l amendeze pe șofer.