Actual Social

Atenție, primiți amendă dacă hrăniți urșii! Asta dacă scăpați cu viață, bineînțeles…

urs
Arhivă

O bucureșteancă trebuie să scoată 500 de lei din buzunar, contravaloarea amenzii pe care a primit-o pentru că a dat de mâncare unui urs aflat pe marginea drumului.

Turista a fost surprinsă de jandarmii Postului Montan Arefu, miercuri, în timp ce hrănea animalul sălbatic, din mașina personală, în zona Barajului Vidraru. Ursul a fost îndepărtat în mediul natural, iar femeia, în vârstă de 35 de ani, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 500 lei, pentru hrănirea animalelor sălbatice de către orice persoană fizică.

Potrivit Jandarmeriei Argeș, de la începutul anului și până în prezent în acest judeţ au fost efectuate peste 100 de apeluri 112 care anunţau prezenţa urşilor în zonele populate.  Animalele sălbatice pot genera adevărate tragedii atunci când oamenii se apropie de ele, iar sfatul specialiștilor este să le evitați pe cât de mult posibil. De asemenea, „rolul mesajelor Ro Alert care semnalizează prezența urșilor în anumite zone este de a dispersa oamenii, nu de a-i invita să le aducă resturi de pizza”, spune un localnic.

Nu mai hrăniți animalele sălbatice!

Turiştii sunt avertizați să nu mai intre în contact cu animalele sălbatice, să nu le hrănească şi să nu se apropie pentru a le fotografia, deoarece sunt imprevizibile.

Cu câteva zile în urmă, Directorul Asociaţiei Pro Sfânta Ana, Dósa Elek Levente, a făcut un apel către turişti şi localnici să nu mai hrănească urşii care stau la marginea drumului de acces spre Lacul Sfânta Ana. Acesta a susținut că oamenii își pun viața în pericol și le fac foarte mult rău și animalelor.

Ursul se va obișnui cu hrană obținută ușor

„În momentul în care un urs s-a obişnuit cu hrană uşoară şi mai ales urşii aceştia care devin cerşetori, ei se dezvaţă, sau nici nu învaţă, dacă sunt pui, cum să-şi procure hrană din natură. Şi în momentul când nu mai are lângă drum hrană gratis (…) săracul urs nu va avea altă posibilitate decât să caute exact aceeaşi hrană cu care a crescut şi atunci vine în localităţi, merge la tomberoane, intră în gospodării, începe să caute apropierea omului. În plus, în lipsa vânătorii, au crescut generaţii care nu au învăţat că trebuie să le fie frică de om, pur şi simplu. (…) În momentul în care un urs devine habituat (care s-a obişnuit cu prezenţa omului – n.r.), devine un urs periculos şi un urs problemă, a punctat Dósa Elek Levente.