Puteți face un grătar de 1 Mai fără să fiți amendat cu până la 5.000 de lei, datorită unei reguli vechi de zece ani. Legea care reglementează picnicurile și alte activități în aer liber este Legea 54/2012. Legea prevede că veți voie să aprindeți grătarul doar în locurile care au fost autorizate special. Dar în aceste situații, este nevoie de prudență.
Există mai multe locuri de picnic în care încă nu este permisă aprinderea focului. Cu toate acestea, ar putea exista chiar și un grătar public în anumite parcuri și alte zone verzi. Fie că este vorba de un parc public sau de un teren din cartier.
Ce se întâmplă dacă se încalcă Legea picnicului?
Asigură-te că aprinderea focului pentru grătar este organizată într-un spațiu unde această activitate este legală. În caz contrar, sancțiunile pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge la 5.000 de lei, sumă significant mai mare decât salariul mediu național din România.
În plus, persoanele fizice care administrează locuri de grătar, dar nu reușesc să le gestioneze eficient, pot fi amendate. Iar cei care încalcă următoarele reglementări legale pot fi sancționați:
„a) să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor prevăzute la art. 3 lit. c) şi d);
b) să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
c) să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă;
d) să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;
e) să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective;
f) să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
g) să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
h) să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate”.
Banala greșeală care te costă 3.000 de lei
Dar acestea nu sunt singurele lucruri care pot atrage după sine amenzi usturătoare, stricând astfel sărbătoarea de 1 Mai.
Aruncarea mucurilor de țigară pe jos se pedepsește cu o amendă de 3.000 de lei, întrucât, pe lângă murdărirea mediului, este vorba despre lăsarea nesupravegheată a unui foc. La fel de bine poate fi vorba de grătar, dar poate fi vorba și de un muc de țigară care s-a transformat în deșeu și a fost aruncat într-un spațiu public care nu este destinat colectării gunoiului și deșeurilor. În plus, este esențial ca gunoiul de la petrecere să fie colectat, în mod ideal selectiv; în caz contrar, contravenienții ar putea fi sancționați cu o amendă de 500 de lei, scrie Fanatik.