Nu este prima oară când oamenii de știință fac cercetări pe alimente. Un ultim studiu a demonstrat că un pesticid comun ce se găsește în unele alimente favoriza obezitatea, prin încetinirea capacității de ardere a caloriilor. Agenția pentru Protecția Mediului a luat atitudine și l-a interzis.
Obezitatea este cea mai frecvența boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizată printr-un exces de țesut adipos. În mod normal organismul bărbaților conține un procent de 15 – 20 % de țesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de țesut adipos.
Un studiu recent a fost realizat pe animale, iar concluzia a indicat că pesticidul clorpirifos, care urmează să fie interzis în Statele Unite de anul viitor, asigură aportul de alimente și suprimă termogeneza în grăsimile brune, adică acele grăsimi care te ajută să slăbești, potrivit Newatlas.
Agenția pentru Protecția Mediului interzice pesticidul care afectează dezvoltării neuronale la copii
După multe procese, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat recent o interdicție asupra utilizărilor agricole ale unui pesticid numit clorpirifos. Interdicția vine la 20 de ani după ce utilizările substanței chimice au fost interzise din cauza dovezilor tot mai mari privind afectarea dezvoltării neuronale la copii.
Gregory Steinberg: „Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru”
„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, care arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este folosită pentru a le stoca”, spune autorul studiului, Gregory Steinberg.
”Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm”, mai spune acesta.
Pesticidele duc la cancer
Principala constatare a noului studiu, realizat pe cobai, a fost că pesticidul clorpirifos suprimă funcțiile de ardere calorică ale grăsimii brune. Acest lucru a exacerbat dezvoltarea rezistenței la insulină și a obezității la animale.
Studiile anterioare pe rozătoare au descoperit o legătură între clorpirifos și obezitate atunci când animalele sunt expuse la niveluri de substanțe chimice care, în general, imită nivelurile de toxicitate din viața reală a omului.