Primăvara înseamnă pentru majoritatea dintre noi vreme frumoasă și zile mai lungi, însă pentru unii vine la pachet cu ochi roșii, erupții cutanate și nas înfundat. Și asta pentru că primăvara începe sezonul alergiilor.
În marea majoritate a cazurilor, alergia de primăvară este cauzată de polenul pomilor și arbuștilor. Sezonul de alergii debutează de la jumătatea lunii martie și ține, de obicei, până prin iunie. Adică, aproape trei luni în care vă chinuiți cu simptome precum: nas înfundat, ochi roși, gât inflamat, strănuturi, senzație de mâncărime, erupții cutanate, dificultăți de respirație etc.
Medicii avertizează că nu este bine să neglijăm aceste simptome, pentru că, dacă nu sunt tratate la timp, situația riscă să se complice rapid. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate duce la apariția de sinuzite purulente, rinite sau bronșite.
Cum se produc alergiile
Sistemul imunitar al persoanelor predispuse la alergii percepe drept periculoase substanțe precum polenul, praful sau mucegaiul, iar la contactul cu acești factori alergeni, organismul acestora generează o mare cantitate de anticorpi. La rândul lor, anticorpii se fixează pe anumite celule din țesut și eliberează agenți chimici care, circulând prin organism, declanșează simptomele alergiei.
Printre cei mai frecvenţi alergeni se numără:
– Polenul
– Praful
– Mucegaiul
– Acarienii
– Înţepăturile insectelor
– Pisicile sau alte animale cu blană
– Anumite alimente (arahide, soia, fructe de mare etc.)
– Medicamentele.
Cea mai rapidă metodă de a scăpa de alergii este îndepărtarea alergenului care a declanșat reacția, însă, adesea, acest lucru nu este atât de simplu, mai ales când substanța se află în aer. În astfel de situații, medicii recomandă, în marea majoritate a cazurilor, tratamente alopate. Însă există și remedii naturale care vă pot ajuta să atenuați și chiar eliminați efectele neplăcute ale alergiilor.
Trei-fraţi-pătaţi, un antialergic de forță
Unul dintre cele mai puternice remedii naturale împotriva alergiei este planta de Trei-fraţi-pătaţi, care contribuie la reducerea disconfortului cauzat de factorii de natura alergica și menține sănătatea aparatului respirator.
Planta se poate administra ca:
– infuzie: o lingură de plantă mărunțită se pune în 250 ml de apă clocotită, se lasă 15 minute, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează trei căni pe zi, cu jumătate de oră înaintea mesei.
– macerat la rece: o lingură de plantă mărunțită se pune în 250 ml de apă la temperatura camerei, se lasă 6-8 ore, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează trei căni pe zi, cu jumătate de oră înaintea mesei.
– pulbere: o linguriță rasă de plantă măcinată fin, se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol.
Planta de Trei-fraţi-pătaţi se poate folosi și în uz extern, pentru menținerea sănătății pielii. Pentru aceasta se aplică local, pe zonele cu iritații, comprese cu macerat sau infuzie de plantă. În cazurile acute, se aplica și cataplasme preparate din 2-3 linguri de plantă fin măcinată, care se amestecă cu apă caldă până se formează o pastă care se întinde peste zona afectată, iar deasupra se pune un pansament și se ține minimum 3 ore.