Actual Social

Atenție! În zona Păltiniș au fost observate vipere

vipere
Arhivă

Salvamontiștii sibieni, au observat câteva vipere în zona Păltiniș în urma patrulărilor preventive efectuate.

Atenție! În zona Păltiniș au fost observate vipere

Factorii care stau la baza simptomatologiei manifestate de mușcăturile de viperă sunt:

  • starea de sănătate a victimei
  • cantitatea de venin injectat
  • localizarea mușcăturii.

Trebuie precizat că veninul poate să determine apariția unor efecte locale și sistemice (manifestate la nivelul întregului organism), urmate rareori de deces. Starea de deces survine în special la vârstnici și la copii, datorită unei doze mai mari de venin raportat la greutatea corpului.

Simptomele și/sau semnele mușcăturii de viperă pot fi:

  • locale, care constau în urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice;
  • sistemice sau generale, care constau în: greață, vărsături, febră, transpirații, dificultăți de respirație, dureri abdominale, diaree, lipotimie (leșin), comă, durere toracică, convulsii, diverse manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, șoc anafilactic (edem al feței, limbii, căilor aeriene, dificultăți de respirație, tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil).

În funcție de gradul de toxicitate, mușcăturile de viperă sunt:

– Mușcături de gradul 0 (fără reacție toxică ), care generează urme ale mușcăturii, fără edem („umflare”) local ;

– Mușcături de gradul 1 (cu reacție toxică minimă ), a căror simptomatologie se manifestă prin apariția de edem (umflare) local în jurul mușcăturii, fără reacție sistemică.

– Mușcături de gradul 2 (cu reacție toxică moderată), care determină edem al întregului membru mușcat, cu reacție sistemică minimă (hipotensiune arterială tranzitorie, vărsături).

– Mușcături de gradul 3 (cu reacție toxică severă), în urma cărora apar ca simptome: edemul, ce se extinde rapid spre trunchi; starea de șoc; hemoragii sau alte reacții sistemice.

În cazul mușcăturii de vipere, se recomandă ca măsuri de prim ajutor urmatoarele :

  1. Apel telefonic de urgență la numarul 112 și/sau anunțarea Dispeceratului Național Salvamont prin apelarea numărului de telefon 0372.126.668, despre eveniment și pentru a oferi informații detaliate asupra stării victimei, precum și despre localizarea acesteia (eventual coordonate GPS);
  2. Se încearcă liniștirea pacientului și se va evita mobilizarea inutilă a acestuia. În caz de inconstiență a victimei, aceasta trebuie așezată în poziție laterală sau pe spate, într-un loc sigur
  3. Se curăță plaga cu apă oxigenată sau cu apă curată;
  4. Se eliberează membrul mușcat de orice bijuterii sau accesorii, care în caz de producere a unui edem, acestea vor reprezenta un obstacol în circulația sângelui
  5. Pentru a încetini împrăștierea veninului pe cale limfatică în organism, în imediata vecinătate a mușcăturii se aplică un pansament cu o fașă elastică. Fașa elastică se va îndepărta numai la o unitate spitalicească, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). De asemenea, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, fașa nu trebuie să fie prea strânsă (între fașă și membru trebuie să existe un spațiu încât „să se poată introduce un deget”).

De altfel:

  • Nu se încearcă capturarea șarpelui
  • Nu se aspiră veninul cu gura
  • Nu se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului
  • Nu se stoarce plaga
  • Nu se recomandă aplicarea de gheață sau garou
  • Nu se practică incizii sau cauterizări la nivelul mușcăturii
  • Nu se aplică diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii

Totodată:

  • Membrul la nivelul căruia a avut loc mușcătura de viperă, trebuie menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta
  • pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică, membrul mușcat se imobilizează într-o atelă

În caz de șoc anafilactic, se administrează în regim de urgență Adrenalină, aceasta găsindu-se în farmacii sub forma unor sisteme de autoinjectare cu Adrenalină (Anapen, Epipen) intramuscular.

În afară de Adrenalină, care se administrează doar în formele severe, respectiv șoc anafilactic, este utilă și administrarea de antihistaminice, care se recomandă în reacțiile anafilactice mai ușoare.

Manevrele  de resuscitare cardio-pulmonară se aplică în caz de stop cardio-respirator.

Dacă gradul de toxicitate este moderat spre sever, serul antiviperin se va administra doar la spital.

În scopul mobilizarii pacientului, acesta va fi transportat la spital numai pe targă.