Din cauza dezechilibrului bugetar actual al țării, economia României se confruntă cu probleme grave. Au existat idei de planuri de reducere a cheltuielilor statului și de creștere a veniturilor fiscale. Ca urmare, au existat discuții privind suspendarea recrutărilor în sistemul de stat și reducerea salariilor bugetarilor. Statul a recomandat, de asemenea, creșterea taxelor și tarifelor pentru a contribui la atingerea obiectivului principal de reparare a bugetului național. O altă necesitate care ar putea adăuga bani la bugetul de stat este problema reformei pensiilor.
Unii legislatori consideră că aceste măsuri de reducere a deficitului bugetar nu ar trebui luate doar pe seama populației. Românii au fost cel mai mult afectați de aceste politici, care au ca scop creșterea sumei care merge la bugetul de stat.
PSD vrea stoparea risipei banilor publici
Vor fi puse în aplicare unele măsuri de reducere a cheltuielilor la nivelul conducerii națiunii, pentru a repartiza povara pe mai puține persoane. Administrația intenționează să demareze o renegociere a PNRR pentru a strânge fonduri pentru legea salarizării, ceea ce ar putea fi crucial la nivel de stat. Guvernul trebuie să depună o cerere în favoarea renegocierii PNRR până la 30 aprilie pentru a putea pune în aplicare acest lucru.
Europarlamentarul PSD, Lucian Pătrașcu, susține că satul analizează două acțiuni distincte pentru susținerea bugetului național: reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile și creșterea impozitelor pe veniturile extraordinar de mari acumulate exclusiv din fondurile primite de la Guvern.
„Partidul Social Democrat susține ferm orice acțiune care oprește sau diminuează risipa de bani publici. Nu este corect ca populația să ducă greul, iar Guvernul să cheltuiască fără discernământ. În ultimă instanță este o chestiune și de minimă echitate. Nu mai este acceptat ca unii pensionari tineri să cumuleze pensii speciale de zeci de mii de lei, în timp ce oamenii de rând sunt nevoiți să strângă cureaua din cauza scumpirilor.” a declarat Lucian Pătrașcu, PSD.
Inechitatea salarială
Potrivit sfaturilor Fondului Monetar Internațional, România trebuie să implementeze reforme care să vizeze în mod special distribuirea poverii fiscale, în procent de 20%, către cei mai bogați 10% din țară, pentru a reduce inegalitatea veniturilor care se manifestă la nivel național. De asemenea, administrația are în vedere și alte modalități de reducere a deficitului bugetar, printre care se numără adoptarea unui impozit progresiv, scoaterea în afara legii și impozitarea combinației dintre pensie și salariu, precum și supraimpozitarea veniturilor extraordinar de bogate.
„În ceea ce privește cerere pentru a fi renegociat PNRR și legea salarizării, aici trebuie si ministerul muncii să vină cu legea salarizării unitare. Practic, acele inechități salariale trebuie eliminate prin această lege. De aceea, eu cred ca a avut timp suficient domnul Budăi încât să vină cu un proiect fezabil care să fie și constituțional și să respecte și jalonul din PNRR. România are mare nevoie de sumele de bani din PNRR” a declarat Emil Dumitru, PNL., conform Antena 3.