Social

Atenție! Facturile de energie și gaze conțin „capcane”. Există riscul evacuării din casă

Atenție! Facturile de energie și gaze conțin „capcane”. Există riscul evacuării din casă

Gheorghe Piperea, reputat profesor de drept comercial, specilizat în avocatură, practician în insolvență, a lansat un semnal de alarmă privind facturile la energie şi gaze, după ce a primit, el însuși, o notificare de la furnizor.

Atenție! Facturile de energie și gaze conțin ”capcane”

Mai mult, avocatul a reamintit şi câteva detalii despre aceste documente la care ar trebui să fim foarte atenți, altfel putem cădea, vrând nevrând, într-o capcană. Despre ce este vorba povestește avocatul, în deplină cunoștință de cauză.

„Am primit de la Engie o notificare de „reînnoire ofertă gaze naturale”, din care rezultă că prețul final de furnizare gaze naturale va fi de 0.68582/kwh. Oferta este valabilă din 1 iulie 2022 până în 31 martie 2023. Deși, la birou, nu sunt în categoria consumatorilor casnici, notificarea ține să precizeze că, pentru consumatorii casnici, prețul este de 0,31 lei/kwh, adică la jumătate din cel oferit biroului. Desigur că, publicitar, Engie precizează că face totul, că e preocupată, că vrea numai binele clienților, plus o grămadă de bla-bla-uri de PR. Ceea ce mi-a atras atenția este precizarea că această plafonare aplicată consumatorilor casnici durează DOAR până în 31 martie 2023”.

Această dată i-a atras atenția celebrului avocat. Este termenul până la care se aplică măsura de plafonare a prețului, adică până în luna martie 2023.

Prevederea din oferta Engie prezintă o sensibilitate, anume că, dacă după termenul limită amintit, Guvernul nu va pune la dispoziția cetățenilor noi măsuri de sprijin, facturile se vor re-alinia la prețul pieței. Cu alte cuvinte, consumatorii ar putea să plătească prețuri duble la gazele naturale. Iar asta în condițiile în care neachitarea facturilor pot să conducă la executarea silită imediată, fără proces, în baza unei simple încuviințări a executării, a consumatorului, potrivit avocatului.

Ce se întâmplă după această dată?

Din analiza logico-juridică a avocatului, dacă după 31.03.2023 nu intervine o altă măsură de sprijin, facturile se vor re-alinia la prețul pieței, ceea ce ar putea însemna cel puțin o dublare a prețului (cam asta e diferența față de facturile impuse IMM-urilor azi).

Aveți grijă la aceste detalii

Avocatul scrie că, din punct de vedere juridic, facturile la utilități sunt titluri executorii împotriva consumatorilor. Pentru neplata acestora puteți fi executați silit imediat, fără proces, în baza unei simple încuviințări a executării.

„Puteți chiar fi evacuați din locuința familială pentru o „simplă” factură la utilități. Dacă nu o vor face furnizorii, o vor face colectorii de creanțe sau asociațiile de proprietari/locatori, la presiunile vecinilor (încă) apți să își plătească facturile la utilități”, mai scrie avocatul.

Despre Gheorghe Pipera se știe că este un permanent ”luptător” pentru dreptate și fundamentele morale ale dreptului, despre merit și egalitate de șanse, despre fărâma de bunătate din om și despre alianțe, contra ipocriziei și a fariseismului, fapt menționat și pe pagina sa de socializare, la rubrica de prezentare.

Analiză de caz. Altă Mărie, cu altă pălărie

Transferul de la Engie la alt distribuitor de energie și gaz a durat trei luni, pentru un consumator casnic, timp în care acesta a făcut numeroase drumuri de la un furnizor de electricitate, la altul. Credința omului de rând era că va micșora un pic prețul afișat pe nota de plată ce urma să vină luna viitoare. Prima surpriză, pe contractul nou încheiat nu ai voie să treci un consum mai mic de 100 kw și doi, prețul la fel de mare și greu de suportat, mai ales când ești mama singură și ai doi copii în îngrijire. Drumuri multe, inclusiv în pandemie și culmea ironiei noul furnizor, al cărui proprietari nu sunt în țară, nu are nici măcar PR. Relația cu publicul o duce paznicul de la intrare, nervos permanent și irascibil, asaltat fiind de zeci de consumatori nemulțumiți. Dar asta este altă poveste. Un caz, doar un caz. Poate mai știți și voi alte exemple.

Foto: Facebook/Pixabay