În două colțuri de lume diferite, au murit mai mulții copii, unul după altul. Este vorba despre Africa, despre care Infoactual a scris într-o ediție anterioară și și Uzbekistan, în Europa de Est. La mijloc este OMS, al cărei specialiști și-au expus deja punctul de vedere. Care este acesta și mai mult amănunte, în cele ce urmează.
Un nou semnal de alarmă. Două siropuri pentru tuse sunt responsabile pentru moartea mai multor copii. Specialiștii OMS și-au spus cuvântul
Se pare că două siropuri pentru tuse, fabricate în India, sunt considerate a fi responsabile pentru moartea a cel puțin 20 de copii din Uzbekistan. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un avertisment în privința utilizării celor două siropuri care au ajuns în Europa de Est pe două căi – comerciale, dar și ca donație.
Ultimele cazuri de decese s-au înregistrat în rândul copiilor din Uzbekistan, după ce au fost tratati cu două tipuri de siropuri pentru tuse fabricate în India. OMS avertizează cu privire la produsele farmaceutice care ar fi responsabile pentru moartea acel puțin 20 de copii.
Reprezentanții OMS au dezvăluit că siropurile de tuse fabricate de compania indiană Marion Biotech sunt de „calitate inferioară”, iar Marion Biotech nu a oferit nicio garanţie de „siguranţă şi calitate”, după cum a transmis Agerpres.
La scurt timp după ce autoritățile din Uzbekistan au anunțat moartea a cel puţin 20 de copii care au consumat siropul de tuse numit Doc-1 Max, OMS a transmis un avertisment.
Au fost luate primele măsuri. Ministerul indian al Sănătăţii a suspendat producţia companiei, iar autoritățile din Uzbekistan au interzis importul şi vânzarea de Doc-1 Max.
Mesajul specialiștilor OMS atestă următoarele realități indiscutabile:
„Dietilenglicol şi etilenglicolul sunt toxice pentru oameni şi, dacă sunt ingerate, pot fi fatale. Aceste două produse (siropuri) pot avea autorizaţii de comercializare în alte ţări din regiune. De asemenea, este posibil ca acestea să fi fost distribuite, prin intermediul pieţelor informale, în alte ţări sau regiuni. (…) consumul lor, în special de către copii, poate duce la afecţiuni grave sau chiar la deces.”
Căutați de media pentru a-și exprima punctul de vedere, responsabilii Marion Biotech nu au fost de găsit.
Precizare importantă: Compania este al doilea producător indian de medicamente investigat de autorităţile de reglementare, după ce OMS a găsit în octombrie o legătură între alte medicamente şi decesul multor copii în Gambia (Gambia, oficial Republica Gambia, este o țară din Africa de Vest).
De această dată, compania Maiden Pharmaceuticals este responsabilă a pus pe piață produse considerate vinovate de moartea a cel puţin 66 de copii din ţara africană. În cazul Maiden Pharmaceuticals, și autoritățile indiene au deschis o anchetă, dar la final oficialii au transmis, potrivit media, că medicamentele respective erau bune, de „calitate standard”.