Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare totală de aproximativ 1,1 milioane de lei, în urma controalelor desfășurate în perioada 22 – 26 aprilie 2024, în sectorul de vânzare a peștelui și a produselor din pește.
Potrivit unui comunicat ANPC, controalele au avut loc la nivel național. Au fost verificate respectarea normelor legale, conformitatea, etichetarea și comercializarea peștelui, a preparatelor preambalate și a conservelor din pește.
Neregului la produsele din pește
În timpul acestor controale, 332 de operatori economici au fost verificați, iar la 278 dintre ei s-au constatat nereguli. Aproximativ 300 de tone de pește, preparate și conserve din pește au fost analizate, iar circa 71 de tone au prezentat deficiențe.
„Sancţiunile dispuse, ca urmare a abaterilor de la legislaţie constatate, au fost următoarele: 235 amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane lei, 85 avertismente, oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de informare şi etichetare, până la remedierea neconformităţilor constatate”, se arată în comunicat.
De asemenea, a fost dispusă oprirea definitivă și retragerea de la vânzare a 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește neconforme, în valoare totală de aproximativ 60.000 de lei.
Au fost retrase de la vânzare 1,3 tone de pește
A fost dispusă oprirea definitivă și retragerea de la vânzare a 1,3 tone de pește, preparate și conserve din pește care nu corespundeau standardelor, cu o valoare estimată la aproximativ 60.000 de lei.
„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate.
Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să ţină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziţionarea produselor, indiferent de natura acestora şi locul de comercializare. Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare şi este esenţial să citim cu mare atenţie eticheta produselor, pentru a evita situaţii neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC, în comunicatul citat.
Principalele probleme identificate au fost legate de vânzarea unor produse congelate preambalate care prezentau arsuri de congelare și deshidratare sau aglomerări de gheață; comercializarea de pește proaspăt cu modificări organoleptice (precum aspectul și culoarea, consistență moale, ochi retrași, miros de alterare); vânzarea de pește proaspăt preambalat în caserole de plastic care aveau condens în interior (picături de apă); precum și comercializarea de produse care depășeau data durabilității minimale sau termenul limită de consum stabilit de producători, potrivit Agerpres.