Din Ajun şi până în a treia zi de Crăciun au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi 65 de oameni, dintre care 14 copii. O fetiță de numai trei luni a fost diagnosticată cu gripa de tip A.
Numărul cazurilor de viroze respiratorii continuă să crească. Ce spun medicii
Medicii infecţionişti ieșeni reamintesc că gripa este cea mai gravă formă a afecţiunilor respiratorii trebuie tratată cu responsabilitate, mai ales în cazul celor care au risc mai mare de a dezvolta complicaţii. Aici se încadrează persoanele în vârstă, copiii foarte mici, persoanele cu diferite afecţiuni medicale, dar şi femeile însărcinate. La unitatea medicală au fost depistate până acum 10 cazuri de gripă.
De sărbători, din Ajun şi până în a treia zi de Crăciun, au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi 65 de persoane care au fost diagnosticate cu afecţiuni respiratorii sau tulburări digestive, 14 dintre aceştia fiind copii.
”Există în continuare şi un val de viroze determinate de virusul respirator, care de obicei încep cu dificultăţi de înghiţire, curgerea nasului, tuse seacă, dar şi febră înaltă, peste 38.5 grade C, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respiraţie,” a declarat pentru Infoactual dr. Ludmila Gribineț, medic specialist medicină generală.
Unul dintre cele mai grave cazuri din aceste zile a fost al unui bebeluş de numai trei luni, depistat cu gripă de tip A. Fetiţa a ajuns la spital în prima zi de Crăciun, prin transfer de la Spitalul de Copii „Sf. Maria”. În urmă cu o săptămână, mama fetiţei a avut primele simptome ale bolii, astfel că a mers la medicul de familie, simptomele fiind ameliorate imediat după ce a început tratamentul.
Pe 24 decembrie, mama a observat că fetiţa avea febră 39,1 şi că dormea foarte mult, fiind apatică. I-a administrat antitermice şi a mers la spital unde a fost preluată de echipa medicală, iar pe 26 decembrie, în urma tratamentului specific, starea fetiţei s-a îmbunătăţit.
„Datorită evoluţiei foarte bune a stării de sănătate, bebeluşul va fi externat şi va urma tratamentul la domiciliu sub supravegherea mamei şi a medicului de familie. Ne bucurăm că mama bebeluşului a apelat la personalul de specialitate atunci când a observat primele simptome şi nu a persistat în admnistrarea tratamentului simptomatic la domiciliu.
Febra înaltă este un simptom foarte periculos în cazul celor mici, chiar până la vârsta de 5 ani, deoarece poate provoca convulsii”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, citat de media locală.
Potrivit consultantului Infoactual, dr. Ludmila Gribineț, este bine să evităm locurile aglomerate deoarece virusul gripal se trasnmite cu ușurință în această perioadă.