Guvernul de la București tocmai a dat ok-ul unui proiect de lege care ar putea să dea mai multă bătaie de cap celor care vor să-și înstrăineze mașinile, prin vânzare.
Care este și ce prevede noul act obligatoriu fără de care nu vom putea vinde mașina
Ce înseamnă aceasta mai concret: ”la vânzarea unui vehicul rutier cu cel mult opt locuri pe scaune, înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piaţă în România, vânzătorul va remite cumpărătorului un certificat ”RAR Auto-Pass” valabil pentru 60 de zile”.
Proiectul a fost adoptat de Senat și acum, a primit și avizul Guvernului.
Despre ”RAR Auto-Pass”
Actul la care face referire proiectrul de lege este un certificat care poartă denumirea generică de ”RAR Auto-Pass”.
„RAR va elibera contra cost deținătorilor de autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, cel mult 8 locuri pe scaune – autoturisme, un certificat denumit ”RAR Auto-Pass” (…)
Acest certificat va conține informațiile existente în registru cu privire la istoricul citirii odometrului, implicarea vehiculului rutier într-un eveniment care a produs avarii grave la mecanismul de direcție, instalația de frânare sau la structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului, precum și la neprezentarea vehiculului rutier în cadrul unei campanii de rechemare a vehiculelor rutiere care au fost înmatriculate, înregistrate sau introduse pe piață în România”, potrivit media.
Proiectul mai prevede, printre altele, și faptul că atunci când odometrul este defect, proprietarul vehiculului rutier este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizați.
Pentru a intra în vigoare proiectul mai trebuie adoptat și de către deputați și promulgat, la final, și de către șeful statului român. Documentul intră în vigoare abia după publicarea în Monitorul Oficial al României și nu are caracter retroactiv.
Amintim că la mijlocul acestui an au apărut reguli noi pentru cei care cumpără mașini second-hand din UE. Registrul Auto Român va transmite ANAF datele persoanelor care cumpără mașini second-hand din UE și cer înmatricularea lor în România. De asemenea, cartea de identitate a mașinii se eliberează doar proprietarului autoturismului. ANAF poate dispuse suspendarea înmatriculării. Un material amplu pe această temă click aici.
Foto: arhiva