Actual

Atenție! Amenzile nu se vor mai înjumătăți dacă le plătiți în 15 zile

Ajutorul pentru încălzire persoane vulnerabile indemnizațiile de handicap invalizi
sursa foto arhiva personala

Românii vor resimți o schimbare majoră în ceea ce privește amenzile și plățile cash, conform noilor măsuri publicate recent de Guvern.

Până acum, persoanele care primeau sancțiuni contravenționale de la ANAF aveau posibilitatea de a plăti jumătate din suma amenzii în termen de 15 zile. Această opțiune nu va mai fi disponibilă conform proiectului de lege privind măsurile fiscale.

Amenzile nu se vor mai înjumătăți

„Art.LXIII – Prin derogare de la prevederile art.16 alin.(1) și art.28 alin.(1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare și ale art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale (…) Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se arată în documentul oficial al Guvernului.

Sunt reglementate și plățile cash

În plus, modificările afectează și plățile în numerar efectuate în magazinele cash & carry. Dacă anterior românii puteau cheltui până la 10.000 de lei cash, acum limita a fost redusă la 2.000 de lei. Aceste plafoane se aplică încasărilor de la anumite categorii de persoane.  Ele se aplică  și încasărilor efectuate de magazinele de tipul cash and carry, care funcționează în conformitate cu legislația în vigoare, în limita unui plafon zilnic de 2.000 de lei de la o persoană.

„Plafoanele la tranzacții sunt:

a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană;

b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană”, mai scrie în documentul de lege.

Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar”, arată documentul, potrivit Business24.