Atenția trebuie să revină și asupra testării. În ultimul timp ne-a atras atenţia evoluția procesului de vaccinare, accesul la noi vaccinuri, dar se pare că trebuie să ne concentrăm atenția din nou și asupra testării. O spune viteza răspândirii la noi în țară a îmbolnăvirilor cu tulpina britanică a noului coronavirus. Şi să nu uităm de necesitatea unei atenții sporite pentru prevenție.
Cercetătorul în științe medicale Octavian Jurma atrage atenția că nu se testează suficient în vederea depistării eventualelor cazuri de COVID-19 și explică:
Octavian Jurma, medic: Avem, cu certitudine, un platou al numărului de cazuri la nivelul național. Este platoul care putem spune că are o presiune ascendentă.
Asta înseamnă platou
Vedem că mereu imediat cum creşte un pic numărul de teste, creşte şi numărul de cazuri şi că este obținut prin menținerea unui număr constant sau ușor descrescător de cazuri și nu știm exact unde este ca număr de cazuri zilnice, doar că acest profil al numărului de cazuri este relativ constant. Asta înseamnă platou.
Nu acelaşi lucru se întâmplă în toate judeţele. Am avut o creștere în Maramureş, avem creştere în Timiş. În general, în judeţele în care se testează vedem că avem creșteri, iar în celelalte judeţe nu avem nicio idee cât se testează, chiar şi în Maramureş, de exemplu, unde avem date despre testare şi DSP-ul de acolo este foarte transparent.
Se testează sub pragul minim
Atenția trebuie să revină și aupra testării. Ştim că se testează sub pragul minim la care Uniunea Europeană consideră că putem avea o imagine cât de cât corectă asupra pandemiei. Se numeşte acest indicator rată de testare şi ar trebui să fie de 600 de teste pe săptămână la 100.000 de locuitori.
Medicul este de părere că ar trebui să se testeze și în cazul în care o persoană are doar un singur simptom.
Oamenii nu mai vor să stea în izolare
Octavian Jurma: Un alt fenomen cu care ne confruntăm este fuga de testare, pentru că oamenii nu mai vor să stea în izolare şi această solidaritate socială în care ne testam ne-a epuizat resursele, ca să spun aşa.
Dacă am testa mai mult, am vedea mai bine cum stăm. Avem o tulpină mai infecţioasă care devine încet, încet, aşa cum teoretic am putut să prezicem că va înlocui tulpina curentă, la fel ca în Marea Britanie, şi lucrul acesta s-a întâmplat, deci putem presupune că şi alte lucruri care le putem extrage din experienţa Marii Britanii se vor /…/ şi în România.
Ne aşteptăm ca această tulpină britanică să devină dominantă
Efectiv, o revenire în fază ascendentă de aproximativ patru luni am văzut acolo, după depistarea primei tulpini. Deci în martie ne aşteptăm ca această tulpină britanică să devină dominantă, adică să reprezinte mai mult de 50% din cazurile confirmate şi asta să se traducă într-un număr mai mare de infectări chiar pe fondul acestui număr scăzut de teste.
Doctor Octavian Jurma a mai precizat că variantele virusului SARS-CoV-2 au apărut în țările în care fie s-au luat măsuri parțiale, fie nu s-au luat măsuri de prevenire a infectării, informează RRA.