O biserică ortodoxă din parcul IOR, din Capitală a fost vandalizată, pe pereții acesteia fiind scrise cu spray de culoare roz inscripții LGBT, #BLM.
Reacția Guvernului României
Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), condamnă ferm vandalizarea bisericii ortodoxe din parcul IOR. SSC cataloghează vandalizarea lăcașului de cult ortodox drept „o ofensă publică adusă simbolurilor religioase și un atentat la adresa libertății religioase”.
Totodată, Secretariatul de Stat pentru Culte cere identificarea rapidă a celor care au comis actul de vandalism și pedepsirea lor conform legislației în vigoare.
„Secretariatul de Stat pentru Culte condamnă ferm vandalizarea bisericii ortodoxe din parcul IOR-Titan, București, din noaptea de 18/19 martie 2021.
Secretariatul de Stat pentru Culte reamintește faptul că în România sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase. Vandalizarea unui lăcaș de cult este o ofensă publică adusă simbolurilor religioase și un atentat la adresa libertății religioase, unul dintre drepturile fundamentale ale omului în orice democrație.
Ne exprimăm convingerea că autorii acestor fapte incalificabile vor fi cât mai rapid identificați și trași la răspundere conform exigențelor legislației în vigoare.”, precizează Secretariatul de Stat pentru Culte.
Reacția Patriarhiei Române
De asemenea, Patriarhia Română a luat atitudine în fața atacului asupra bisericii din Parcul IOR.
În acest context, Cătălin Raiu, expertul de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pe libertatea religioasă a atras atenția că „astfel de acte cu mesaje anti-creștine inspirate din registrul neo-marxist nu este doar un gest de intimidare la adresa exercitării credinței creștine, ci chiar o încercare de desacralizare a lăcașului de cult”.
Mesajul lui Cătălin Craiu, expert OSCE
„Murdărirea pereților bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Parcul Titan din București cu mesaje anti-creștine inspirate din registrul neo-marxist nu este doar un gest de intimidare la adresa exercitării credinței creștine, ci chiar o încercare de desacralizare a lăcașului de cult.
#OSCE cataloghează aceste gesturi drept „anti-Christian hate crimes”, adică ofense motivate de ură aduse comunităților religioase creștine pentru a genera un mesaj de excludere din viața societății.
Încă din anii 2006-2007, Consiliul Ministerial al OSCE atrăgea atenția celor 57 de state membre, printre care și România, că trebuie să dezvolte politici publice concrete care să tempereze intoleranța și discriminarea motivate religios, iar reprezentații politici să respingă puternic și să condamne manifestările rasiale, xenofobe, precum și cele îndreptate împotriva creștinilor, musulmanilor, evreilor și membrilor altor comunități religioase.
Doar la nivelul anului 2019, în 30 de state membre ale #OSCE au fost înregistrare oficial 595 de „anti-Christian hate crimes”.
Încercarea de desacralizare a unui lăcaș de cult este unul dintre gesturile cele mai primitive într-o democrație și denotă gradul de violență la care societatea românească a ajuns tocmai din cauza lipsei de politici publice de promovare a libertății religioase. Suntem încă mult prea departe de spiritul consensual al libertății religioase care întârzie să apără în România chiar și la peste 30 de ani de la Revoluție.
Încă nu am învățat faptul că democrația nu de dă dreptul la intoleranță. #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion #FoRB”, este mesajul expertului Cătălin Raiu, potrivit stirileprotv.ro