Atacul Ucrainei de la începutul acestei luni împotriva unei platforme de gaze naturale din Marea Neagră ar putea face parte dintr-o campanie mai amplă a Kievului de a slăbi controlul Rusiei în apele strategice și a elibera căile maritime pentru exporturile de cereale.
Ucraina a lovit pe 20 iunie una dintre platformele (din Marea Neagră) folosite de Rusia pentru a produce și livra gaz natural în Crimeea (controlată de Kremlin), unde este folosit în mare măsură pentru încălzire în timpul iernii.
Atacul a provocat un incendiu major.
Trei persoane au fost rănite, în timp ce șapte sunt date dispărute, au declarat oficialii din Crimeea.
Cu toate acestea, scopul final al Ucrainei ar fi putut fi să distrugă echipamentele rusești de informații despre care se crede că sunt instalate pe platforme, mai degrabă decât să întrerupă fluxurile de gaz, au spus analiștii.
Atacul a fost cel puțin al treilea, împotriva țintelor rusești din Marea Neagră, în decurs de câteva zile și ar putea reflecta folosirea sistemelor occidentale de rachete de înaltă tehnologie sosite recent.
Statele Unite și aliații NATO i-au trimis Ucrainei sisteme avansate de rachete anti-navă Harpoon, deși nu este clar ce armă a lovit platforma.
Occidentul încearcă să ajute Ucraina să asigure exportul a milioane de tone de cereale prinse în porturile sale de la Marea Neagră din cauza a ceea ce ei spun că este o blocadă militară rusă. Kremlinul neagă acuzația.
Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din lume, iar blocada a făcut ca prețurile cerealelor să crească și a generat temeri asupra unei penurii globale de alimente.
Exporturile de cereale sunt, de asemenea, o sursă cheie de venituri pentru Ucraina, a cărei economie a fost distrusă de invazia Rusiei. Boabele riscă să putrezească dacă nu sunt expediate în curând, spun experții.
Rolul Insulei Șerpilor în conflict
Rusia a furnizat rachete anti-navă și antiaeriene, precum și sisteme radar forțelor sale de pe Insula Șerpilor, situată la aproximativ 40 de kilometri de coasta Ucrainei.
Controlul Insulei Șerpilor îi permite Rusiei să amenințe căile maritime care duc spre Odesa, principalul port ucrainean din care se transportă cerealele către restul lumii.
Raportul experților ucraineni nu a identificat platforma avariată pe 20 iunie ca fiind una dintre structurile instalate cu sistem radar. Cu toate acestea, Mikhailo Honchar, unul dintre autorii raportului, a declarat pentru RFE/RL că Rusia a instalat mai multe echipamente pe structurile maritime de gaze după scufundarea Moskvei. Aceasta a servit ca navă de comandă și control pentru flota rusă de la Marea Neagră și a fost echipată cu infrastructură critică de comunicații.
Rusia a încercat să facă din Insula Șerpilor o locație staționară pentru sistemele radar, dar atacurile Ucrainei au făcut acest lucru dificil, așa că pe platforme au fost adăugate echipamente suplimentare de colectare a informațiilor, a spus Honchar.
Honchar a spus că nu crede că producția de gaze este prioritatea atacului. Racheta a deteriorat platforma, dar este posibil să nu fi deteriorat infrastructura subacvatică, de unde sunt pompate gazele în conducte.
Chiar dacă integritatea infrastructurii submarine este afectată și trebuie reparată, Rusia poate trimite gaze către Crimeea printr-o conductă din regiunea sa de sud Krasnodar, a spus Honchar.
Andriy Ryzhenko, un fost căpitan al marinei ucrainene, a spus că platformele conțin și dispozitive rusești de bruiaj menite să afecteze apărarea ucraineană.
El a fost de acord că principalul motiv pentru care a fost atacată platforma a fost reducerea capacităților de informații rusești.