Lifestyle

Atacurile cu bombă la aeroportul din Kabul au făcut multe victime. Spitalele au fost rapid copleșite de răniți

Atacurile cu bombă la aeroportul din Kabul au făcut multe victime. Spitalele au fost rapid copleșite de răniți

 Atacurile cu bombă la aeroportul din Kabul au făcut multe victime. Spitalele au fost rapid copleșite de răniți, iar președintele Joe Biden a anunțat că va urmări jihadiștii din spatele atacului din Kabul. Potrivit rapoartelor, cel puțin 100 de persoane ucise, printre care civili și 13 militari americani, potrivit BBC.

Biden: SUA „nu va ierta” făptașii.

Exploziile, revendicate de o filială locală a Statului Islamic (IS), au omorât o mulțimile de bărbați, femei și copii din afara aeroportului din Kabul. Aceștia sperau să se alăture celor 100.000 de persoane transportate aerian din Afganistan, deoarece acesta a revenit militanților talibani.

Trupele americane care controlează aeroportul internațional Kabul au facilitat evacuarea cetățenilor străini și a afganilor care au lucrat cu misiuni străine. Aceștia au urmărit să finalizeze acest lucru în termenul din 31 august pentru ca forțele SUA să plece în baza unui acord cu talibanii.

Mai multe țări europene au anunțat care este planul lor de evacuare. Marea Britanie a declarat vineri că nu va mai prelucra alte cereri, recunoscând că lasă oamenii în urmă.

După atac, președintele Biden a promis să finalizeze misiunea de evacuare, adăugând că „nu vom fi descurajați de teroriști”.

Cine sunt atacatorii?

Grupul face parte din rețeaua globală IS, dar are legături locale – chiar și cu talibanii. Cu toate acestea, IS-K a acuzat talibanii că au abandonat câmpul de luptă în favoarea unei soluționări de pace negociate.

Atacul de la aeroport, care a început în jurul orei locale 18.00, a vizat „colaboratorii armatei americane”, a declarat grupul jihadist.

Supraviețuitorii au descris groaza în urma atacului, unul a spus că a văzut „corpuri și părți ale corpului zburând în aer ca o tornadă care suflă pungi de plastic”.

Un altul a povestit cum au încercat să ducă un bebeluș rănit în siguranță, însă a fost prea târziu, copilul a decedat în brațele sale.

Imaginile distribuite pe rețelele de socializare sugerează groază

Spitalele au fost rapid copleșite de numărul mare de răniți. Alberto Zanin, directorul medical al unei facilități conduse de ONG-ul italian Emergency, a descris pe Twitter că victimele „nu puteau vorbi, mulți erau îngroziți, ochii total pierduți în gol, privirea goală”.

Până în prezent, 104.000 de civili au fost transferați din Afganistan, inclusiv 66.000 din SUA și 37.000 de la aliați și parteneri.

Unde vor merge toți refugiații afgani?

Marea Britanie intră în etapele finale ale evacuării afgane. Aproximativ 5.000 de persoane așteaptă la aeroport și multe altele încă încearcă să treacă prin punctele de control perimetrale. O serie de țări, inclusiv Canada, Belgia, Olanda și Danemarca și-au oprit deja operațiunile. Turcia a anunțat că trupele sale, care asigură securitate pe aeroport de șase ani, se retrag.