International

Atac militar în Turcia. Un conflict generat de „marile trădări ale Occidentului”

Atac militar în Turcia. Un conflict generat de „marile trădări ale Occidentului”
https://www.dailysabah.com/

Ministerul Apărării din Turcia a anunțat faptul că joi, 12.05.2022, un post militar de frontieră din sud-estul Turciei a fost atacat de militanții kurzi, care au tras rachete și obuze de mortier din Siria. În urma atacului au fost răniți un civil și patru soldați turci, informează Reuters.

Ministerul Apărării a precizat că cele cinci persoane rănite în districtul Karkamis din provincia Gaziantep, din Turcia, au fost transportate la spital pentru tratament. De asemenea, s-au făcut precizari și asupra faptului că armata turcă a efectuat focuri de ripostă împotriva unor ținte din regiunea Kobani din nordul Siriei, de unde a avut loc atacul.

Încă din 1984, regiunea Kobani se află sub controlul miliției kurde YPG, pe care Turcia o consideră un grup terorist și o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În timpul războiului din Siria, în anii anteriori, au mai avut loc, sporadic, astfel de incidente de focuri de armă transfrontaliere.

Războiul kurzilor cu Turcia, generat de marile trădări ale occidentului

În urmă cu trei ani, respectiv în anul 2019, Turcia a atacat nordul Siriei. Atacul militar împotriva kurzilor a fost declanșat în contextul în care Donald Trump a anunțat retragerea trupelor americane din zonă, fapt care a fost catalogat de opinia publică internațională drept o trădare a aliaților SUA alături de care au luptat împotriva ISIS.

Nu era, însă, pentru prima dată când kurzii au fost lăsați baltă de către occident.

Prin retragerea trupelor americane din nodrul Siriei, Turciei i s-a dat mâna liberă să intervină.

Pe lângă „trădarea” propriu-zisă, gestul lui Trump a transmis și un semnal către alți aliați pe care America îi avea la momentul respectiv sau și i-ar fi putut dori în viitor, si anume acela că nu se pot baza pe sprijinul acesteia atunci când au nevoie.

Totuși, la acea vreme nu a fost anunțată o retragere completă din Siria, ci doar din nord-est, fiind vorba, practic, exact de acele forțe care, prin simpla lor prezență, descurajau o intervenție a Turciei sau a forțelor siriene sprijinite de Rusia.

Retragerea din nord-estul Siriei a reprezentat, dincolo de abandonarea kurzilor, o cedare în fața unui aliat-problemă, care a sfidat Washingtonul în repetate rânduri în ultimii ani, inclusiv, în contextul războiului împotriva Statului Islamic, a relatat hotnews.ro.

Ce este YPG (Yekîneyên Parastina Gel)

YPG, în traducere “Unitățile de Apărare a Poporului”,  sunt principala organizație militară a Comitetului Suprem Kurd din guvernul Rojavei, conform wikipedia.

Aceste unități de apărare, sunt formate, în principal, din kurzi, dar recrutează și arabi sau occidentali, iar în structurile lor de comandă sunt integrate inclusiv unități asiriene/creștine.

Unitățile de Apărare a Poporului  sunt un oponent important al Statului Islamic (SIIL), desi, inițial, au fost formate ca să protejeze zonele kurde.

YPG evită, în general, să atace forțele guvernului sirian, care controlează câteva enclave non-kurde din teritoriul kurd, însă cooperează și cu luptători din opoziția siriană împotriva SIIL.

Cum a luat naștere organizația YPG

Unitățile de Apărare a Poporului , au fost formate initial în anul 2004, în Kurdistanul de Sud, fiind puse la dispozitia Comitetului Suprem Kurd (din care face parte și PYD-Partidul Uniunea Democratica, care, de fapt, a format YPG) în 2012.

Atitudinea inițială a organizației în Războiul Civil Sirian a fost una defensivă, însă, după conflictul izbucnit ulterior între YPG și islamiști, când un grup de jihadiști a fost alungat din Ras al-Aïn, în iunie 2015 YPG au început să ocupe teritorii controlate de SIIL și locuite în special de arabi, precum orașul de frontieră Tell Abyad.

Cu toate că structura predominantă a YPG este kurdă, aceasta a atras arabi, inclusiv luptători care dezertează din principalele grupări de opoziție, precum și creștini ne-kurzi, organizația avand legături strânse si Consiliul Militar Siriac, dar si cu miliția asiriană/siriacă Sutoro.

Forțele guvernamentale siriene din orașul Kobanî au fost alungate la finalul lunii iulie a anului 2012 de catre YPG , ocupând la vremea respectivă Amuda și Afrin.

Evoluția Unităților de Apărare a Poporului a fost:

– până în decembrie 2012, YPG s-au extins până la opt brigăzi,

– în anul 2014 acestea colaborau cu Armata Siriană Liberă (ASL) în lupta împotriva Statului Islamic în provincia Ar-Raqqa

– în februarie 2015, YPG au semnat un acord juridic cu Frontul Levant din Alep.