Economic

AstraZeneca sancționată de Uniunea Europeană. Decizia luată de Comisarul european pentru piața internă

AstraZeneca sancționată de Uniunea Europeană. Decizia luată de Comisarul european pentru piața internă

AstraZeneca sancționată de Uniunea Europeană. Decizia luată de Comisarul european pentru piața internă este fără precedent și este fermă.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat duminică că executivul european nu a reînnoit o comandă pentru vaccinurile AstraZeneca după luna iunie, conform Reuters.

Comisia Europeană a iniţiat luna trecută acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca pentru nerespectarea contractului său de furnizare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și pentru că nu a avut un plan „fiabil” pentru a asigura livrările în timp util.

AstraZeneca acționată în instanță de Uniunea Europeană

Comisia Europeană a anunțat că a dat în judecată firma AstraZeneca pentru nerespectarea contractului de furnizare a vaccinelor anti-COVID-19, și pentru că nu a livrat la timp aceste vaccinuri. În replică, AstraZeneca a spus că acțiunea înaintată de Comisie în justiție este nefondată și că se va apăra în instanță.

„Comisia a inițiat vineri acțiuni legale împotriva AstraZeneca”, a declarat la o conferință de presă un purtător de cuvânt al executivului comunitar, adăugând că toate cele 27 de state membre sprijină acest demers. După ce a redus numărul dozelor de vaccin livrate statelor UE în primul trimestru, invocând probleme de randament al producției, AstraZeneca s-a angajat să facă „toate eforturile” pentru a livra către UE cam 180 de milioane de doze de vaccin în trimestrul doi. Dar pe 12 martie compania a anunțat că va putea livra numai o treime din această cantitate.

Comisia Europeană ceruse anterior companiei anglo-suedeze AstraZeneca să redirecționeze către UE doze de vaccin produse la cele două fabrici ale sale din Marea Britanie, dar firma a răspuns că producția acestora este alocată britanicilor, susținând că așa prevede contractul semnat cu guvernul de la Londra cu trei luni înaintea celui semnat cu Comisia Europeană.

Pe 27 august 2020, primul contract pe care Comisia Europeană l-a negociat în numele statelor membre ale UE cu o companie farmaceutică a intrat în vigoare în urma semnării sale oficiale de către AstraZeneca și de către Comisie. Contractul urma să permită achiziționarea unui vaccin împotriva COVID-19 pentru toate statele membre ale UE, precum și donarea către țările cu venituri mici și medii sau redirecționarea către alte țări europene.