Aștepți cu nerăbdare să mănânci șorici? După ce vei afla ASTA, te vei gândi de două ori înainte. Știm, este delicios și nelipsit de pe masa de Sărbători, însă acest preparat este extrem de periculos în unele situații.
Pentru că în această perioadă șoriciul este nelipsit din meniul românilor, specialiștii atrag atenția că acest produs are extrem de multe calorii și se digeră extraordinar de greu.
Ba mai mult, specialiștii atrag atenția asupra faptului că șoriciul, mai ales consumat în calorii mari, poate dăuna grav stomacului deoarece, este bogat în proteine de proastă calitate precum colagenul, dar și în grăsime.
Aștepți cu nerăbdare să mănânci șorici? 100 de grame de șorici are nu mai puțin de 544 de calorii, cam cât ar trebui să aibă un prânz normal.
”Şoriciul este foarte caloric, are conţinut mare de grăsimi şi proteine, dar mai mult proteine de calitate inferioară,cum e colagenul. E greu digerabil şi nu e indicat în cantităţi mari, mai ales de cei care suferă de afecţiuni hepatice, biliare sau pancreatice” a declarat dr. Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie, potrivit doctorulzilei.ro
Dacă vreți totuși să mâncați șorici nu exagerați și curățați-l foarte bine de grăsime.
PIFTIA ARE SUB 3% GRĂSIME, APROAPE 5% PROTEINE
Mihaela Bilic, medic nutritionist, spulbera toate miturile despre piftie! Ea sustine ca acesta poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoza si probleme articulare.
„Dacă am povestit despre “bomba calorică” din salata de boeuf, astăzi suntem în cealaltă extremă: piftia este produsul hipocaloric al sărbătorilor, cel mai dietetic preparat făcut din porc… sau din curcan.
Ce e piftia? O carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă/supă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a 2-a: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafată (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă/întărește. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic!?!
Preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.
Suplimentar se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide, iar faptul că e fiert îl face usor de digerat. Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu cu bioeficiență maximă, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare.
Cât despre siluetă nicio grijă, chiar dacă o mâncați cu o felie de pâine, tot “de slăbit” se cheamă că este”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.